Hirviöt-filmille kultainen leijona Cannesista

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan Hirviöt-mainosfilmi on voittanut kultaisen leijonan Cannes Lionsiin kuuluvassa Lions Health -kilpailun Health and Wellness -sarjassa.

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan Hirviöt-mainosfilmi on voittanut kultaisen leijonan Cannes Lionsiin kuuluvassa Lions Health -kilpailun Health and Wellness -sarjassa. Cannes Lions on mainosmaailman tärkein vuosittainen kilpailu, jossa palkitaan maailman parasta markkinointiviestintää.

Terveydenhuoltoalan mainontaan ja valistuskampanjointiin keskittyvään Lions Health -kilpailuun osallistui noin 1 400 työtä 49 eri maasta ja Hirviöt-mainosfilmi voitti kultaa Education and Awareness -kategoriassa.

Filmin on suunnitellut markkinointiviestintätoimisto Havas Worldwide Helsinki ja toteuttanut Grillifilms. Myös kampanjan PR-viestintä on Havas Worldwide Helsingin käsialaa ja viestintäkampanja kokonaisuudessaan ylsi kilpailun finaaliin.

Hirviöt/Monsters-kampanjafilmi julkaistiin syyskuussa 2012. Siinä humaltuneista aikuisista tulee lasten silmissä pelottavia hirviöitä. Filmin ideana on saada aikaan keskustelua kodeissa tapahtuvasta alkoholinkäytöstä. Joka neljännelle suomalaislapselle aiheutuu haittoja kodin alkoholinkäytöstä ainakin joskus. Lasten mielestä humalajuominen ei kuulu kotiin ja vanhemmat ovat parhaimmillaan selvin päin.

Hätkähdyttävä filmi sai nopeasti julkisuutta ja se synnytti tuhansittain mediajuttuja ympäri maailman. Filmiä on katsottu YouTubessa noin kolme miljoonaa kertaa. Sitä on jaettu innokkaasti sosiaalisessa mediassa ja lisäksi filmi on näytetty monilla TV-kanavilla, kuten Ylen TV1-kanavalla, Euronewsissa ja CNN:n uutisissa. Hirviöt-kampanja on voittanut lukuisia palkintoja, kuten YK:n tiedotusosaston palkinnon New York Festivals -mainoskilpailussa.

"Kampanjamme saama kansainvälinen huomio kertoo siitä, että ongelma koskettaa lapsia ja perheitä alkoholikulttuuriltaan erilaisissa maissa", sanoo Lasinen lapsuus -toiminnan projektikoordinaattori Janne Takala. "Tarkoitus olikin, että kampanja saisi kaikki aikuiset ajattelemaan aihetta omista lähtökohdistaan."

Lasinen lapsuus on A-klinikkasäätiön jo 1980-luvulla aloittama eri työmuotoja sisältävä kokonaisuus, jossa aikuisten alkoholinkäyttöä tarkastellaan lapsen näkökulmasta. Päähuomion kohteena ovat olleet perheen alkoholinkäytön lapsille tuottamat haitat, jotka voivat lyödä leimansa myös lasten aikuisuuteen. Lasisen lapsuuden toiminta sisältää muun muassa materiaalituotantoa, koulutuksia ja kampanjoita.

Hirviöt-kampanja toteutettiin osana Lasten seurassa -vastuullisuusohjelmaa, jossa toimivat yhteistyössä Alko, sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, A-klinikkasäätiö, Mannerheimin lastensuojeluliitto sekä Suomen vanhempainliitto.

Hirviöt/Monsters-filmi YouTubessa:

Suomenkielinen versio: www.youtube.com/watch?v=4y-CBtzAsWM

Englanninkielinen versio: www.youtube.com/watch?v=XwdUXS94yNk

Hirviöt/Monsters-kampanjan mediakuvat: lasinenlapsuus.fi/medialle

Lisätietoa

Projektikoordinaattori Janne Takala, A-klinikkasäätiö, Lasinen lapsuus -toiminta, p. 050 3629 014, janne.takala(at)a-klinikka.fi

Kehittämisjohtaja Ari Saarto, A-klinikkasäätiö, p. 0400 481 293, ari.saarto(at)a-klinikka.fi