en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä


Lasinen lapsuus juhlii kolmea vuosikymmentään uudella ilmeellä

Vuonna 1986 pidettiin Helsingin kaupungin raittiustoimistolla työkokous, jossa oli mukana ammattiauttajia päihde- ja lapsityön eri tahoilta. Kokouksessa paikalla tuolloin ollut toinen A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan ”isähahmoista”, A-klinikkasäätiön viestintäjohtajana vuoteen 2009 toiminut, Teuvo Peltoniemi kuvaa: ”Hämmästyimme havaitessamme, kuinka vähän todellista tietoa ja toimintaa tästä kaikkien mieltä askarruttaneesta ilmiöstä oli olemassa. Päätimme muuttaa tilanteen.”

Lasinen lapsuus on 30 toimintavuotensa aikana julkaissut lukuisia artikkeleita, esitteitä, tutkimuksia ja kirjoja. Lasisen lapsuuden toinen ”isä”, A-klinikkasäätiön nykyinen kehittämisjohtaja Ari Saarto kertoo, että vuosikymmenten kuluessa Lasisen lapsuuden projekteissa on koulutettu yli 15 000 työssään lapsia ja perheitä kohtaavaa ammattilaista.

Toiminnan kantava idea Lasisessa lapsuudessa on ollut, että ensin tuotetaan materiaalia ja tietoa, sitten koulutetaan ammattiauttajia, tehdään asia tietoiseksi koko väestölle sekä päätöksentekijöille ja lopuksi edistetään hoitoa. Tällä periaatteella toimimme edelleen.

Lasinen lapsuus on jo laajalti tunnettu ja siitä on tullut julkisuuteen yleissana. Juhlalogomme myötä haluamme osoittaa, miten vaikeistakin lähtökohdista voi nousta kohti valoisampaa tulevaisuutta. Toisaalta siinä voi nähdä myös toimintamme pääkohderyhmät – yleisön, ammattilaiset, lasisen lapsuuden kokijat.

Kohtaamme päivittäin ohjatuissa ryhmissämme nuoria, joille kodin aikuisen päihteidenkäyttö aiheuttaa turvattomuutta, ja tästä syksystä alkaen myös aikuisia, joita lapsuus ei vieläkään jätä rauhaan. Tänä päivänä kampanjafilmeillämme on yli 8 miljoonaa katsojaa, Facebookissa lähes 8000 tykkääjää ja Twitterissä 900 seuraajaa. Haluamme jatkaa päämäärätietoisesti työtä lasisen lapsuuden kokeneita osallistamalla, tehdä vaikutusta ja vaikuttaa tiedolla. Tehdään yhdessä  lapsuusmuistoista parempia.

Kiitos, kun kuljet kanssamme eteenpäin – ylöspäin!

Lasinen lapsuus -tiimin puolesta,
Minna Ilva

* Uuden ilmeen on Lasiselle lapsuudelle suunnitellut Antti Raudaskoski/Hahmo Design Oy.
** Teuvo Peltoniemen sitaatti Lasisen lapsuuden vuonna 2009 toimittamasta kirjasta Lapsuus päihteiden varjossa (lataa tästä pdf).

Kuvassa vasemmalta: Teuvo Peltoniemi, Minna Ilva ja Ari Saarto A-klinikkasäätiön vuosijuhlissa lokakuussa 2016.

 

×