en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vanhempien päihdeongelma - Miten lapsi selviytyy?

« Takaisin

Vallitsevan lapsikäsityksen mukaisesti näemme lapset usein avuttomampina kuin mitä he todellisuudessa ovatkaan. Luulemme, että lapset eivät esimerkiksi kuule ja näe ympäristön tapahtumia tai eivät ymmärrä niitä. Lapset kuitenkin huomaavat, tajuavat ja muistavat vanhempien päihtymystilat ja riidat.

Se, että lapset pysyttelevät poissa riitojen keskeltä, saattaa olla merkki siitä, että lapsi on jo aiemmin joutunut huomaamaan, että riitoihin ei voi vaikuttaa. Kokemuksensa perusteella lapsi on myös ehkä todennut, että tehokkain tapa välttää päihtyneen vanhemman kiukkua on pysytellä tästä kaukana. Lapsen selviytymiskeinoista juuri erilaiset välttämiset ovatkin keskeisellä sijalla. Välttämiskeinoja ovat myös esimerkiksi kotoa pois meneminen ja oleskelu kaduilla tai kavereiden tai sukulaisten luona.

Jos lapsen on mahdotonta päästä pois kotoa, hän voi vältellä kodin ahdistavia oloja etääntymällä sieltä mielessään esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia kuulokkeilla tai elämällä haaveissaan paremmissa oloissa.

Päihdeongelmaisten lapset ja muut läheiset yrittävät usein estää päihtymystä ja siitä aiheutuvia ikäviä seuraamuksia päihteiden piilottamisella. Pulloja voidaan kätkeä tai sisältöä kaataa pois tai laimentaa. Usein päihdettä haluava kuitenkin saa sitä jostakin, ja pitkällä aikavälillä tämä ei yleensäkään paljon auta.

Lapsen selviytymiskeinot saatetaan joskus ymmärtää väärin niin, että ne tulkitaan vanhempien päihdeongelman ylläpitämiseksi. Se, että lapsi etsii vanhemmalle lisää alkoholia, jotta tämä joisi itsensä sammuksiin, ei merkitse sitä, että lapsi haluaa tukea alkoholinkäyttöä vaan sitä, että vanhemman sammuttua lapsi saa vihdoin rauhan häiritsevältä vanhemmalta.

Seuraavaa aamua varten ”krapulapulloja” piilottava lapsi ei halua juomisen jatkuvan, vaan tietää jo ennestään, että vanhempien krapulapäivät merkitsevät lapsille piinaa ja siksi on parempi miellyttää vanhempia. Vaikka lapsi ei hyväksy vanhempien päihteidenkäyttöä, hän joutuu alistumaan siihen eikä lapsen elämää suinkaan aina helpota se, jos lapsi yrittää estää vanhempia käyttämästä päihteitä. Puuttuminen päihdeongelmaisen vanhemman tekoihin saattaa kostautua väkivaltana, jota päihdeongelmaisten vanhempien lapset joutuvat kokemana muita lapsia enemmän.

Maritta Itäpuisto

« Takaisin

×