CHAT 14.7. "Riitely"

Vuoden Lasinen lapsuus -chatissa numero 10 puhutaan riitelemisestä! Aihe ajankohtaistuu monelle nyt kun lomat alkavat ja tunnelmat kotona tiivistyvät. Toisille riiteleminen ja siihen liittyvät asiat taas ovat valitettava osa arkea ympäri vuoden.

Alkoholiongelmaisen vanhemman kanssa kasvaessaan ihminen oppii elämään huopatossut jalassa. Se ei valitettavasti tarkoita leppoisaa ajanviettoa takkatulen ääressä. Huopatossut tarvitaan, ettei toinen ihminen häiriinny olemiseen ja elämiseen normaalisti kuuluvista asioista. Huopatossuihminen tietää, että koti on räjähdysaltis. Jos riitoja aiheutuu, niiden seuraukset ovat kurjat eikä ratkaisuja löydy. Konflikteja täytyy siis vältellä, rauha ei saa järkkyä.

Kun lapsuudenkodissa ei konfliktitilanteita osata käsitellä, voi lapsikin omaksua puhumattomuuden kulttuurin. Mallit vaikeiden asioiden käsittelystä jäävät puuttumaan. Omien tunteiden näyttäminen ei ehkä ole ollut turvallista, ja vanhemmat ovat voineet jopa kieltää kielteisten tunteiden näyttämisen – onhan huolia riittämiin ilmankin.

Puutteelliset kokemukset asioiden käsittelystä ja puhumattomuuden kulttuurin vaikutukset omaan rohkeuteen käsitellä asioita voivat vaikeuttaa elämää vielä aikuisena. Konfliktitilanteiden pelko uhkaa muutenkin usein hylkäämispelosta kärsivän ihmisen parisuhdetta. Perheellistymisen jälkeen huolena voi lisäksi olla riski huonojen mallien periytymisestä myös jälkipolvelle.

Riitely on paitsi ikävä asia, myös hyödyllinen taito, joka voi puhdistaa tilaa rakentavalle keskustelulle ja toisen ihmisen syvälliselle kuuntelemiselle.

Mutta voiko riitelemistä oppia?

Jutellaan ja selvitetään! Vaihdetaan kokemuksia ja vinkkejä, jaetaan murheiden taakkaa yhdessä. Aikuisten kesken.

Chatissa voi joka kerta ottaa puheeksi muitakin omaan lasiseen lapsuuteen liittyviä asioita. Tervetuloa siis mukaan kaikki uudet ja vanhat chattaajat!

Chat järjestetään ke 14.7. klo 18-20.
Salasanamme on tuolloin: rauhamieli

Keskustelu käydään osoitteessa https://lasinenlapsuus.fi/ryhma-chat (toimii vain chatin aukiollessa). Kirjoitettuasi ensimmäisen kommenttisi saat antaa itsellesi nimimerkin. Oikeaa nimeä, kuvaa tai yhteystietoja ei tarvitse antaa. Chatin kesto on kaksi tuntia. Keskustelu tapahtuu kirjoittamalla. Mukana chatissa ovat vertaiskeskustelija Satu ja Lasinen lapsuus -työntekijä Janne Takala.

Olet lämpimästi tervetullut!