Hyvää päivää, herra tasavallan presidentti

Siruja-blogi 8.5.2020

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii 4. huhtikuuta 2020 käynnistyneen Perherauhan julistus-kampanjamme suojelijana. Olin järjestämässä tilaisuutta, missä presidentti Niinistö soitti videopuhelun kampanjan edustajille. Presidentti keskusteli kanssamme siitä, miltä lasten, nuorten ja perheiden tilanne koronakriisin aikana näyttää.

Tapaamisessa oli mukana kampanjamme toinen alullepanija eli Helsingin kaupungilta johtava sosiaalityöntekijä Kaisu Ketola, Ensi- ja turvakotien liitosta pääsihteeri Riitta Särkelä ja väkivaltatyön asiantuntija Tuulia Kovanen, Mannerheimin Lastensuojeluliitosta auttavien puhelimien ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki sekä Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta erikoistutkija Johanna Hietamäki edustaen Nollalinjaa.  

Kerroin herra presidentille toiminnastamme, ja miten olemme aiemmin kampanjoineet herättelemällä aikuisia miettimään päihteidenkäyttöään lapsen näkökulmasta. Niinpä idean perherauhanjulistuksesta tarjosi meille yhteistyötahomme Marko Vuorensola Folkista.

Perherauhan julistuksen ensiesitystä 4.4. edelsi vain noin 10 päivää valmistelua. Olimme kansainvälisiltä kollegoiltamme saaneet tietoa siitä, että rajoitustoimet lisäävät monessa perheessä ahdistusta, päihteidenkäyttöä ja lähisuhdeväkivallan riskiä. Suomessa järjestöt olivat nopeasti reagoineet poikkeustilanteeseen mm. lisäämällä chat-aikoja ja puhelinneuvontaa. Ideoimme tähän kampanjaan viestin, että apua & tukea on runsaasti saatavilla.

Nyt kampanjasivustolla on jo 62 perherauhanturvaajaa. On ollut lohduttavaa huomata, miten paljon erilaista tukea on perheille tarjolla.  Kampanja jatkuu, uusia perherauhanturvaajia liittyy joka päivä joukkoomme. Television, radion ja lehti-ilmoittelun jälkeen olemme siirtyneet katumainontaan. Perherauhanjulistusta esitetään kaikkien Suomen Alkon liikkeiden näytöillä.

Päätin puheenvuoroni muistutukseen, että vaikka rajoituksia nyt ollaan asteittain purkamassa, niin palvelujen tarve ja työmme niiden saavutettavuuden parantamiseksi ei suinkaan vähene. Vaikutukset perheissä voivat olla hyvinkin kauaskantoisia. 

Tilaisuudessa me järjestöjen edustajat ja presidentti Niinistö olimme yhtä mieltä siitä, että avunantoa ja kampanjaa on tarvetta edelleen jatkaa. 

 

Minna Ilva
Lasinen lapsuus -toiminnan projektipäällikkö

 

Katso videokooste ja uutinen puhelinkeskustelusta tasavallan presidentin kanslian sivuilta

Lue uutinen tilaisuudesta A-klinikkasäätiön sivuilla

Liity mukaan perherauhanturvaajaksi

#perherauhanjulistus #perherauhanturvaaja