Orpokoti

Mitä jos lapset voisivat valita vanhempansa?

Tervetuloa "aikuisten orpokotiin".

Miettisivätkö vanhemmat toimintaansa tarkemmin, jos lapset voisivat itse valita vanhempansa? Minkälaisia rajoja vanhemmat itselleen asettaisivat? Miten aikuiset ottaisivat huomioon lapsen toiveet? Tiedämme, että vanhempiaan ei voi valita. Siksi aikuisilla on valta ja vastuu päättää, millaisen lapsuuden he tarjoavat. Alkoholinkäyttö on siirtynyt yhä enemmän kodin seinien sisäpuolelle ja moni lapsi joutuu kohtaamaan turvattomia tilanteita

Kampanjalla Lasinen lapsuus halusi kannustaa kaikkia osallistumaan ajankohtaiseen keskusteluun ja kertomaan mielipiteensä vanhempien vastuullisesta alkoholinkäytöstä. Oman mielipiteen pystyi jättämään sivustollemme nimettömänä. Myös muiden jättämät mielipiteet olivat luettavissa.  Aiheeseen saattoi ottaa kantaa anonyymisti Faceboookissa omalla kampanjaa varten rakennetulla sovelluksella.

Lasinen lapsuus halusi kampanjalla muistuttaa, että vieläkään ei yleisesti ymmärretä, kuinka paljon kodin alkoholinkäyttö heijastuu lasten tunne-elämään ja siihen, miten luottavaisesti lapsi suhtautuu tulevaisuuteen. Liian usein ajatellaan, että vain aikuiselle päivittäiseksi ongelmaksi muodostunut juominen on lapselle haitaksi. Joka neljännelle suomalaislapselle aiheutuu kuitenkin haittoja kodin alkoholinkäytöstä.

Orpokoti-filmin on suunnitellut ja toteuttanut Havas Worldwide Helsinki yhdessä Sauna Internationalin & Studio Arkadenan kanssa.

Orpokoti-kampanja rahoitettiin osa Alkon Lasten seurassa -ohjelmaa, jota toteuttavat Alkon lisäksi A-klinikkasäätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Vanhempainliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lasinen lapsuus -toiminnan ja Lasten seurassa -ohjelman tavoitteena on ehkäistä ja vähentää lapsiin kohdistuvia haittoja, jotka johtuvat aikuisten alkoholinkäytöstä.

Orpokoti-filmi palkittiin Vuoden 2014 kultahuippuna liikkuva kuva-sarjassa Grafia ry:n Vuoden huiput -kilpailussa.

 

Filmi Youtubessa

Tiedote: Mitä jos lapset voisivat valita vanhempansa 6.10.2014

Mediakuvat