en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vastuullinen juomistapa ottaa lapsen huomioon

Puhumisen lisäksi vanhempien pitäisi ottaa lapset huomioon alkoholia nautittaessa.  Alkoholia nautittaessa aikuisten tulisi ottaa lapset huomioon muillakin tavoin kuin puhumalla. Alkoholin käyttöä on monenlaista. Tuskin olisi mitään tolkkua viedä lapset aina mummolaan ennen kun pullot avataan. Alkoholin nauttiminenkin on elämää, jonka lapset tulevat ainakin myöhemmällä iällä näkemään. Ylisuojelu ei kannata. Perhe-elämä on täynnä kompromisseja ja silloin kannattaa tasapainottaa alkoholinkäytön ilot ja haitat.

Pitääkin etukäteen järjestää lapsille jotakin mielekästä tekemistä myös niissä tilanteissa kun aikuiset nauttivat alkoholia. Pienillä keinoilla tilannetta voi tasapainottaa ja helpottaa ilman, että omaan juomiskäyttäytymiseen tarvitsee puuttua kovin perusteellisesti. Lasinen lapsuus -hankkeen pääviesti ei ole raittius vaan viisas ja vastuullinen juominen. Erityisesti täytyy varoa sitä, ettei juomisen aikana tulisi riitaa tai muuta yllättävää, jonka vuoksi lapset voisivat kokea turvallisuutensa olevan uhattuna. Omia juomatapojaan täytyy ehdottomasti miettiä ja rajoittaa, jos omaan alkoholin nauttimiseen näyttää liittyvän aggresiivisuutta.                        

Lapset saavat tänä päivänä perheessä paljon huomiota, lasten tarpeita ja mielihaluja kuullaan ja niihin vastataan herkästi. Juhla- tai muissa juomiseen keskittyvissä tilanteissa, lapset jäävät helposti huomioitta. Kontrasti on suuri. Lapsi voi tuntea itsensä syrjäytetyksi.

Kun juhlia valmistellaan, kannattaisi Alkossa käymisen ja herkkupöydän rakentamisen lisäksi uhrata muutama ajatus myös sille, mitä lapset tekevät juhlan aikana. Olisi syytä miettiä myös varajärjestelmää, jos kaikesta huolimatta sattuisi käymään niin, että alkoholinkäyttö muuttuisi aikuistenkin mittapuun mukaan kohtuuttomaksi. Pitäisi ehkä sopia, että yksi aikuinen pysyttelisi selvänä samalla tavalla kuin juoppokuskiksi lupautunut. Jos sattuisi käymään huonosti ja muut tulisivat enemmän humalaan kuin on kohtuullista, edes joku pystyy huolehtimaan lapsista ja kuuntelemaan lasten toiveita. Ideaalitilanteessa kukaan aikuinen ei kuitenkaan ole lasten hyvinvoinnin kannalta sopimattomassa kunnossa.

Tärkeää on myös, ettei alkoholinkäytön jälkeen seuraavana päivänä keksitä selityksiä vaikkapa, että isällä on nyt flunssa, älkäähän melutko. Täytyy rohjeta kertoa millaista ainetta alkoholi on, miksi sillä on aikuisille erityismerkitystä. Täytyy uskaltaa sanoa, että isällä on nyt huono olo sen tähden, että hän joi liikaa. Sen ääneen sanominen saattaa olla hyödyllistä tietysti vanhemmille itselleenkin. Myös alkoholin hyvistä vaikutuksista aikuisiin voi puhua lapselle.

×