Kesäloma

”Tuli mökkireissu ja menimme sinne kavereitten kanssa ja tietysti äitin ja isäpuolen. Isäpuoli joi ja joi. Sitten hän halusi lisää juotavaa ja äiti otti hänen puhelimensa. Itse olin laiturilla enkä tiennyt riidasta mitään. Kaverini juoksivat mökistä ja sanoivat: isäpuoli puristaa äitiäsi kädestä. Onneksi tätini teki jotain asialle ja toivottavasti hän ei sitten lyönyt sitä. Ja he huusivat ja minua hävetti tai isäpuoli huusi äitille. Sen jälkeen on tapahtunut näitä useampaankin otteeseen ja olen mennyt väliin vaikka en saisi.”

”Mun isä on alkoholisti. mä vihaan sitä ku se on kännissä. Vihaan sitä ku se huutaa äitille jostain ihan turhasta jutusta. En haluis mennä mihinkää laivalle tai muuallekaan matkoille, koska isä aina juo ja sitten se on ihan kännissä ja sammuu sängylle. Sitten keskellä yötä se alkaa puhumaan jotain 'kiitti vaan vitusti' ja luulee että me ollaan kotona & huutaa että ’lapset pois koneelta!'”

”Vanhempani ovat eronneet ja isäni asuu muutaman kilometrin päässä. Isäni on aina juonut ja tulee varmaan juomaan aina liikaa, ellei joku tee sille jotain. En vieraile isälläni usein, mutta hän hakee minut aina välillä jostain autolla. Silloin hän on aina selvin päin, onneksi. Mutta viikonloppuisin ja lomilla hän juo liikaa, muttei itse tiedosta sitä. Vihaan isääni kun hän on edes pienessä hiprakassa, sillä silloin hän puhuu koko ajan äidistäni eikä kauhean ihanaan tyyliin.”

”Onhan se kiva kuunnella vierestä, kuinka ystäväni lähtevät perhelomalle mökille tai ulkomaille. Isäni käy kerran vuodessa ulkomailla naisystävänsä kanssa, itse en pääse mukaan, koska hän ei voi sietää koulusta poissa olemista. Onhan se toki kiva kuunnella, miten ystävieni perheet lähtevät lapsien ja lastenlapsien kanssa mökille, meidän perheessä sille ehdotukselle naurettaisi. Aivan kun olisin syntynyt väärään perheeseen.”

Tekstit ovat katkelmia nuorten Varjomaailmaan lähettämistä tarinoista.