Kuka on luotettava aikuinen?

Yleensä vaikeistakin asioista puhuminen jonkun kanssa auttaa. Välillä on hyvä jakaa ja pohtia asioita ystävien kanssa, ja onkin kullanarvoista omistaa luotettavia ystäviä. Joskus pohdiskelussa ja tilanteessa eteenpäin auttaa parhaiten luotettava aikuinen, jolla voi olla myös enemmän tietoa siitä, miten tilannetta voisi muuttaa ja helpottaa.

Omista tunteista ja ajatuksista kertominen ei ole helppoa, varsinkaan jos kyseessä ovat hämmentävät ja vaikeat asiat. Tilanteen voi tehdä entistä hankalammaksi se, jos aiemmin on joutunut pettymään suhteessaan omiin vanhempiin tai muihin läheisiin, kun on yrittänyt puhua heille vaikkapa juomisesta. Kertominen vaatii aina rohkeutta, mutta usein se on myös alku myönteiselle muutokselle.

Muista, ettei puhumisessa ole mitään noloa tai väärää. Kaikki me tarvitsemme joskus tukea ja puhumalla voit sitä saada.

 

Kenelle kertoisin?

Apu voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan. Keitä perheeseesi ja lähipiiriisi kuuluu? Mummin tai kummin kanssa ei välttämättä tule nähtyä tai juteltua puhelimessa usein, mutta sukulaiset auttavat mielellään silloin kun on pulmia, ja jakavat ilonaiheet silloin, kun sellaisia on.

Joillakin aikuisilla elämässäsi on työnsä puolesta velvollisuus auttaa sinua. Tällaisia aikuisia ovat mm.

  • opettaja

  • terveydenhoitaja

  • koulukuraattori ja koulupsykologi

  • sosiaalityöntekijä

  • nuoriso-ohjaaja

  • seurakunnan työntekijät

  • poliisi

 

Luotettavan aikuisen tunnusmerkit

  • hänen seurassaan sinun on hyvä ja rauhallinen olla,

  • hän ei koskaan loukkaa sinua tai tee muutakaan sellaista, mistä et pidä,

  • hän ei levittele sinun asioitasi, jos olet kertonut ne luottamuksella.

 

Läheisen päihdeongelma voi tehdä luottamisen vaikeaksi

Kaikki aikuiset eivät aina toimi automaattisesti vastuullisesti ja lasten etua ajatellen. Joskus aikuisten omat huolet ovat sellaisia, että lapsetkin joutuvat niihin haluamattaan osallisiksi. Päihdeongelma on riippuvuus, joka saattaa estää aikuisia ajattelemasta kovin järkevästi tai pitämään huolta omista lapsistaan. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki aikuiset olisivat epäluotettavia tai että he eivät välittäisi kuunnella.

 

Auttavia aikuisia on paljon!

Joskus on helpompi puhua asioista nimettömänä. Silloin voit vaikkapa soittaa auttavaan puhelimeen tai kirjoittaa viestin nimettömään nettineuvontaan. Sellaisten palveluiden yhteystietoja, joihin voit olla yhteydessä, löydät Netti- ja puhelinpalvelut-sivulta. Lasisessa lapsuudessa voit jutella nimettömästi työntekijän kanssa chatissa.

 

Mitä ja miten kertoisin?

Aina ei tarvitse mennä suoraan asiaan, vaikka mieltä polttelisikin jokin suuri asia tai huoli. Pelkkä jutustelukin voi keventää mieltä ja samalla voit varmistua siitä, onko tämä juuri se ihminen, jonka kanssa haluat jakaa mieltäsi askarruttavan asian.

Jos et halua, että keskustelukumppanisi kertoo asiasta kenellekään muulle, kerro se hänelle selvästi.

 

Sinä olet tärkeä, ja niin on asiasikin!

Voit myös kertoa hänelle, että haluat puhua juuri hänen kanssaan siksi, että luotat häneen. Yleensä ihmiset haluavat olla luottamuksen arvoisia.

Jos sinua jännittää ottaa esille jokin asia, voit harjoitella sitä etukäteen vaikkapa puhumalla asiasi itseksesi ääneen, listaamalla asioita paperille valmiiksi tai täyttämällä Muistilistan.