Irti häpeästä

Lasisesta lapsuudesta keskusteltaessa nousee lähes aina esiin häpeän tunne. Häpeä vaikuttaa monella tavalla käytännön elämään.

Monet eivät kehtaa pyytää kavereita kotiinsa. Aina on pelko siitä, että vanhempi saattaa olla humalassa, vaikuttaa nuhjaantuneelta, sanoa tai tehdä jotain tyhmää.

Pienillä paikkakunnilla tai lähiöissä voi tulla vältelleeksi paikkoja, joissa tietää vanhempansa liikkuvan.

Jos häpeä alkaa ohjamaan toimintaa liikaa, voi aiheutua noidankehä: Vanhempien alkoholinkäytöstä tulee asia, joka masentaa ja aiheuttaa häpeää. Häpeä puolestaan vaikeuttaa niitä asioita, joista voisi saada vastapainoa kotioloille. Ei tunne itseänsä tasavertaiseksi kaveripiirissä ja jää yksin. Ei tule mentyä harrastuksiin. Ahdistavia kotiasioita ei varsinkaan tule kerrottua kenellekään, koska ne tuntuvat nololta ja luottamus aikuisiin on koetuksella.

Kaiken tämän takia vanhempien juominen vaikuttaa entistä ankeammalta.

Tällainen reagoiminen on hyvin ymmärrettävää. Kaikki, tai edes useimmat, eivät kuitenkaan joudu noidankehään.

Itse pystyy vaikuttamaan moniin asioihin, vaikka vanhempien juomiselle harvoin voi mitään.

Väitänpä siis:

1.       Kaikki muutkin nuoret häpeävät jotain vanhempiinsa, kotiinsa tai itseensä liittyvää asiaa! Jokaiselle löytyy jotain hävettävää. Se kuuluu nuoruuteen, älä häpeä häpeää.

2.       Kenenkään muun tekeminen tai persoonallisuus ei ole sinun syytäsi. Se ei siten oikeasti ole sinun häpeäsi. Et myöskään ole sama tai samanlainen kuin vanhempasi!

3.       Kodin alkoholinkäytöstä kokee joskus haittoja joka neljäs nuori. Asiaa on tutkittu laajoilla kyselytutkimuksilla. Et siis todellakaan ole yksin! Aihepiiristä puhutaan nykyään paljon ja ihmiset ovat myötätuntoisia niitä lapsia ja nuoria kohtaan, joiden vanhemmilla on päihdeongelmia.

4.       Noidankehä kannattaa murtaa. On tärkeä puhua jollekulle! Aikuinen johon luotat, on taatusti kuullut ennenkin aikuisten alkoholiongelmien aiheuttamista ikävyyksistä. Ammattilaiset koulussa, nuorisotilalla tai terveydenhuollossa ovat kuulleet asiasta lukuisia kertoja, ja tietävät miten sinua voi auttaa.

5.       Aikuistuessa ja itsenäistyessä asiasta tulee helpompi puhua. Yleensä sitä myötä löytää myös ihmisiä, joilla on samoja kokemuksia. Lasisen lapsuuden nettiryhmissä niitä ”kohtalotovereita” voi löytyä jo nuorena!

Kehä katkeaa puhumalla!

 

Kirjoittaja Janne, Lasinen lapsuus -työntekijä

 

Katso Anin vlogi "Hävettää! Vanhempien seksi, jurrinen äiti, rinnat..."