Var kan jag få hjälp?

Behöver du hjälp? Kom ihåg att du har rätt till hjälp och stöd, vare sig det gäller problem i din familj eller dig själv personligen.

Om du lider av eller tycker att det känns obehagligt för att din förälder dricker för mycket, kan det vara bra att berätta för någon hur du har det. Det kan ofta kännas svårt att tala om sådant som gör ont och ibland kan det vara svårt att sätta ord på sina tankar och känslor.

Det är också vanligt att unga är osäkra på om deras förälder dricker för mycket eller om det kanske är normalt, eller så kan man tro att andra säkert har det ännu värre och behöver hjälpen mera än en själv. Då kan det vara bra at börja med att göra Testet för föräldrars alkoholbruk.

Det är dock bra att komma ihåg att mängden rusmedel som din förälder använder inte är så viktigt som hur du känner det. Om du får obehag då din förälder använder rusmedel, då är det troligtvis för mycket.

Det är också såklart individuellt vad man upplever att man skulle behöva få för hjälp. Som tur finns det lite olika möjligheter. Oberoende av hur din situation ser ut, kan det ändå vara bra att ta det till tals med någon utomstående trygg vuxen som du litar på. Då kan du få lite perspektiv på din situation och även tips och råd om hur du kan gå vidare.

 

Om du vill vara anonym

Det finns samtalsstöd att få om du vill vara anonym. Det kan kännas lättast så första gången man tar sin situation till tals. De samtalstjänster som finns har mycket låg tröskel och man får prata om vad som helst. Den vuxna i chatten kan också ge råd om hur du kan gå vidare om du vill söka hjälp.

Skör barndom har en chatt på svenska. Här kan du chatta med sakkunniga handledare som vet hur det kan vara att leva med en förälder som dricker för mycket.

Vi som chattar är handledare från verksamheterna Min stig och Ninni och vi möter ofta unga i samma situation som du.

Det finns också andra sätt att få information och stöd. Det finns telefonnummer dit du kan ringa, webbsidor där du kan chatta eller platser som du kan besöka för att få råd av en vuxen om vart du kan vända dig just i din situation. Nedan hittar du en lista på länkar som du kan ha nytta av:

Du kan hitta mera information för unga som lever i en familj där en vuxen dricker för mycket på Min stigs hemsida.

Om du befinner dig i Österbotten finns Ninni där för dig: https://ninniusm.fi/

Luckans sida för stödtjänster: https://unginfo.fi/stodtjanster/

Chattkalendern samlar ihop svenskspråkiga telefon- och chattjänster för barn och unga
https://unginfo.fi/chattkalender/

Mannerheims barnskyddsförbunds barn- och ungdomstelefon betjänar på numret 0800 96 116 på svenska. Här kan du tala anonymt om vad som helst. Öppettiderna är må-ons kl. 14-17 och to kl. 17-20.

 

I nöd- och krissituationer

Det är viktigt att du vet vart du ska ringa eller vem du ska kontakta då du har en svår situation hemma. Om det är en nödsituation och du behöver hjälp genast, ring till allmänna nödnummer 112.

 

Kamratstöd

Att växa upp i en familj där en vuxen dricker för mycket eller använder andra rusmedel är mycket vanligare än man skulle kunna tro. I Finland dricker vuxna näst mest i Norden. Var fjärde vuxen i Finland dricker för att bli berusad varje vecka (20% av männen och 5% av kvinnorna)*.

Det betyder såklart att många familjer - barn och unga - direkt påverkas av det. Du är alltså inte ensam om du lider av att din förälder dricker för mycket, det finns väldigt många andra unga som känner på samma sätt.

Det kan vara befriande att få träffa andra jämnåriga som delar samma upplevelser som en själv. Att höra andra sätta ord på just det man själv känner och få umgås med andra som verkligen förstår. Det kan göra stor skillnad. Det kan du göra i en kamratstödsgrupp.

I en kamratstödsgrupp kan du få bättre förståelse för hur beroendesjukdomar fungerar, lära känna dig själv bättre, få bättre självkänsla och framför allt, få vara dig själv och få nya kompisar för livet.

 

Kamratstödsgrupper ordnas regelbundet på svenska

av Min stig i Nyland

och av Ninni i Österbotten.

På deras hemsidor hittar du mera information om hur du kan göra för att komma i kontakt med en sakkunnig handledare och anmäla dig.  Det är ok att höra sig för anonymt, handledarna berättar gärna mera om grupperna.

Kamratstödsgrupperna passar även bra för dig om din förälder slutat dricka. Det är vanligt att man börjar fundera mera eller må sämre just då ens förälder börjar må bättre. Då finns det mera plats för de egna känslorna, då oron och omsorgen om ens förälder äntligen lättar och det kan vara bra att få prata om.

Både Ninni och Min stig ordnar även sommarläger för unga varje sommar. Du kan hitta mera information om lägren på deras hemsidor.

 

 

* Statistisk årsbok om alkohol och narkotika 2020, THL.