Maatuska

Meillä kotona oltiin absolutisteja, koska vanhemmat kuuluivat uskonnolliseen lahkoon. En törmännyt alkoholiin lapsuudessani, mutta kun vanhemmat erosivat lahkosta ollessani 12v isäni alkoi käyttämään päihteitä ja jätti perheemme. Äitini otti uuden, alkoholistimiehen. Teinivuoteni poikkesivat siis vahvasti lapsuudestani, ja kiihkouskovaiset "kurittavat" vanhemmat muuttuivat peliriippuvaisiksi alkoholisteiksi ja kotimme ilmapiiri muuttui. Muutin kotoa pois 16-vuotiaana sillä en tullut toimeen isäpuoleni kanssa. Hän oli väkivaltainen ja kohteli minua seksiobjektina arvostellen vartaloani, mistä koin ahdistusta.

Kaikin puolin koen että alkoholi tuhosi varhaisaikuisuuteni tärkeimmät vuodet. Olen noudattanut omassa vanhemmuudessani oman varhaislapsuuteni mallia, eli en juo alkoholia lapseni aikana enkä kuulu lahkoon. Yritän yhdistää oman lapsuuteni parhaimmat puolet omaan äitiyteeni. Käyn terapiassa selvitäkseni menneisyyden haavoista, mutta alkoholin suhteen minulla ei ole ongelmia. Juon vähän, ja vain silloin kun lapseni on esim. leirillä tai kaverin luona. Silloinkin olen siinä kunnossa, että jos jotain tapahtuu voin rauhallisin mielin noutaa lapseni pois. Olen hänestä vastuussa, enkä voi ymmärtää vanhempia jotka hylkäävät lapsensa alkoholin takia, tai jotka vievät lapset hoitoon ja "vetävät perseet". Kyllä se lapsi oppii ymmärtämään, miksi hän on taas viikonloppuna hoidossa, ja miksi äidille ei saa puhua kovalla äänellä kun on sunnuntai. Tai miksi vanhemmat nukkuvat puolille päivin sunnuntaina ja miksi niiden makuuhuone haisee pahalle.

Aion kertoa omalle lapselleni omasta lapsuudestani kun hän vähän kasvaa, ja kertoa miksi äiti ei juo mutta miksi kaverinvanhemmat juo. Omasta nuoruudestani olen oppinut, että alkoholi tuhoaa perheitä. Alkoholi ei tule meille kutsuttuna koskaan. Suomessa alkoholin nauttiminen on liian hyväksyttyä. Olin nuoruudessani ulkomailla. Asuin Yhdysvalloissa ja huomasin, että alkoholia nauttivat perheet olivat poikkeuksetta nk. white trash -porukkaa, ja he asuivat hieman vaatimattomammin mitä alkoholittomat. Kahtiajako oli suuri ja teinejä, jotka dokasivat paheksuttiin ja heidän seuraansa karteltiin. Alkoholia juovat bilettäjät muodostivat oman ryhmänsä ja nk. normaalit, alkoholittomat teinit omansa. Sellaisen kulttuurin toivoisin tavoittavan Suomen. Uskon sen olevan mahdollista monikulttuurisessa Suomessa. Ehdottomasti toivon, että Suomesta tulisi kansainvälisempi ja täälläkin alettaisiin paheksumaan alkoholin nauttimista. Se on noloa ja alkoholia juovat teinit ovat luusereita, eivätkä siistejä tyyppejä jotka osaavat bilettää.