Muksmam

Isäni joi koko lapsuuteni ja nuoruuteni paljon. Hän oli pelottava ja uhosi jatkuvasti. Opin että mitään hänen sanomaansa ei kannata uskoa eikä lupauksiin luottaa. Pelkäsin usein äitini puolesta, jota kohtaan isä oli todella ilkeä ja joskus väkivaltainenkin. Asioista ei puhuttu vieraiden kuullen, joten salasin asian pitkään koulussa ja kavereiden kesken. Oli rankaa olla pirteä, kun yöllä ei saanut nukkua jatkuvan huolen ja pelon vuoksi.

Paljon auttoi se ettei äiti juonut. Kotona oli edes yksi järkevä aikuinen. Halusin myös suojella pikkuveljeäni ja se varmaan auttoi myös selviämään tilanteesta. Nyt aikuisena arvostan äitiä suuresti, kun hän jaksoi kasvattaa meistä kunnon ihmisiä periaatteessa yksin.

Jos isä ei käyttäisi päivittäin alkoholia lapsellani olisi pappa. En halua, että oma lapseni joutuu kohtaamaan saman kauhun, jonka kanssa minä jouduin elämään. Koen ettei minulla ole isää, vaikka äidin uusi miesystävä on kuin oma isä minulle. Omaani en ole nähnyt kahteen vuoteen Tavallaan asia surettaa, mutta luultavasti parempi näin.