Pieni aikuinen

Lapsuudessani alkoholi on ollut aina kuin viides perheenjäsen. Isäni joi runsaasti silloin kun joi, minä "isintyttönä" ihmettelin miksi äiti oli aina vihainen ja puolustin isääni. Jälkikäteen kadun asennettani enemmän kuin mitään.

Pikkuhiljaa juomisjaksot pitenivät ja niitä oli useammin. Vähän ennen teini-ikää aloin minäkin ymmärtää mitä tapahtui. Yritin tehdä kaikkeni vanhempieni liiton eteen, mikä ei todellakaan ole 10-vuotiaan tehtävä. En koskaan tuonut kavereitani kylään, koska en tiennyt missä kunnossa kotona ollaan.

Olen aina kokenut olevani vastuussa. Ensin isästä ja sitten äidistä. Äiti on paras äiti, mitä voisin ikinä toivoa, mutta koen että minun täytyy pitää huoli hänestä. Hänhän se kärsii eniten asuessaan alkoholistin kanssa. Meillä oli kaksikerroksinen talo, jossa veljeni huone oli ainoa makuuhuone alakerrassa. Muistan useita kertoja kun menimme kaikki sinne. Minä, äiti ja veljeni. Vedimme oven kiinni ja teeskentelimme kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Muistan myös monia kertoja, jolloin puhuimme veljeni kanssa niin lujaa, ettei huuto kuulunut alakertaan puheen yli. Usein kavereille tai ulos lähteminen auttoi myös.

Olin jo muuttanut omilleni, kun kerran tulimme äitini kanssa meille kotiin. Isän auto oli vinossa pihalla, keula murskana. En ole ikinä ollut niin vihainen kun tuolloin. Loppujen lopuksi isä ei muistanut missä tai mihin oli ajanut ja äiti vei hänet ensimmäistä kertaa selviämisasemalle. Sukulaisille ja ystäville ei kerrottu, olisihan se rikkonut kuvan kivasta perhe-elämästä. Kulissi on minulle tuttu sana.

Minun piti kasvaa aikuiseksi jo lapsena. Kun muut miettivät miten pukisivat nukkiaan, minä mietin pitäisikö minun kertoa äidille löytämästäni olutpullosta, vai olla nostattamatta riitaa.