en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen yhteisö, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen puolestaan on myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea siis voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa.

Lasisen lapsuuden kokeneille aikuisille suunnattu nettivertaisryhmä käynnistyi keväällä 2018. Seuraava ryhmä järjestetään syksyllä 2018.

Syksyllä 2017 järjestimme myös yhteistyössä SOS-Lapsikylän kanssa nettivertaisryhmän sijaishuolloissa olleille aikuisille. 

Facebookissa  toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa.

Nettivertaisryhmät nuorille 

Seuraava Varjiksen nettiryhmä 12-16-vuotiaille nuorille alkaa toukokuun 21. päivä ja ilmoittautuminen on käynnissä. Ryhmään pääsee 10 ensimmäistä ilmoittautujaa.
17-vuotta täyttäneille suunnattu ryhmä alkaa syksyllä 2018.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorille suunnatuista ryhmistä löydät Varjomaailmasta.

Kasvokkaiset vertaisryhmät

PORI

Porin vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkoi maaliskuussa 2018. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön, Porin Sininauha ry:n ja Porin kaupungin psykososiaalisten palveluiden kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu yhteensä yhdeksän kertaa Porin seurakunnan tiloissa (Eteläpuisto 10) tiistaisin klo 15.30-17.30. Vertaistukiryhmää ohjaavat Anu Louhelainen ja Heli Syrjäntikka. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Anuun: a.louhelainen(at)porinsininauha.fi tai 045 647 3773 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan pääsee 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. 

Seuraava ryhmä alkaa syksyllä 2018. Mukaan voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä sara.makarainen(at)a-klinikka.fi.

KUOPIO

Kuopion vertaistukiryhmä 18–35-vuotiaille aikuisille alkoi helmikuussa 2018. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä Savon mielenterveysomaiset - FinFami ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 14.2. alkaen yhteensä kahdeksan kertaa joka toinen keskiviikko klo 15-17. 

Seuraava ryhmä alkaa syksyllä 2018. Ryhmä on suunnattu lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille. Mukaan voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä sara.makarainen(at)a-klinikka.fi.

LIEKSA

Lieksan vertaistukiryhmä 18–35-vuotiaille perheellistyneille aikuisille alkaa syksyllä 2018. Ryhmä järjestetään yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu syksyn aikana yhteensä yhdeksän kertaa Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilan tiloissa (Siltakatu 1) ). Vertaistukiryhmää ohjaavat Terhi Tolvanen ja Piia Haukka. Mukaan ivoi jo ilmoittautua ottamalla yhteyttä Terhiin: terhi.tolvanen(at)siunsote.fi tai 013 330 7426. Osallistuminen on ilmaista ja ryhmään pääsee 10 ensimmäistä ilmoittautujaa.  

Yhteistyökumppaneiden järjestämät Lasinen lapsuus -vertaisryhmät

Suomen Mielenterveysseura järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Seuraava nuorille aikuisille suunnattu ryhmä aloittaa syksyllä 2018. Ryhmiin on kuitenkin jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mielenterveysseuran sivuilta.

Al-anon- ja AAL-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä. 

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

 

×