en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää läheisen päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen paikka, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen on puolestaan myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

"Ryhmän avulla opin laittamaan rajat alkoholistiäidilleni ja uskalsin vihdoin keskittyä omaan perheeseeni ja onneeni."  Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmään osallistunut kahden lapsen vanhempi.

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa.

Lasisen lapsuuden kokeneille aikuisille suunnattu nettivertaisryhmä järjestetään seuraavan kerran alkuvuodesta 2019. Hakulomake tulee jakoon lähempänä ryhmän alkua.

Syksyllä 2018 alkoi SOS-Lapsikylän kanssa yhteistyössä järjestetty nettivertaisryhmä sijaishuolloissa olleille aikuisille. Mahdolilsista uusista ryhmistä saa ajankohtaista tietoa SOS-lapsikylän sivulta.

Facebookissa  toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa.

Nettivertaisryhmät nuorille

Varjomaailman nettiryhmä 17-vuotta täyttäneille nuorille alkaa tammikuussa 2019. 

Syksyllä 2018 alkoi 13-17-vuotiaille suunnattu ruotsinkielinen ryhmä.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorille suunnatuista ryhmistä löydät Varjomaailmasta.

Kasvokkaiset vertaisryhmät

PORI

Porin vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkaa maaliskuussa 2019. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Porin Sininauha ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 12.3. alkaen joka tiistai klo 16–18 Porin keskustassa, yhteensä kymmenen kertaa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Anu Louhelainen ja Heli Syrjäntikka. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Anuun: a.louhelainen(at)porinsininauha.fi tai 045 647 3773 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan pääsee 8 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lastenhoitoapu järjestyy ryhmäkertojen ajaksi tarvittaessa.

KUOPIO

Kuopion vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkaa maaliskuussa 2019. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Kuopion Ensikotiyhdistyksen kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 27.3. alkaen joka keskiviikko klo 16.30–18.30 Kuopion keskustassa, yhteensä yhdeksän kertaa. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä ryhmän ohjaaja Anneen: anne.back(at)kuopionensikoti.fi tai 044 369 7215 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan pääsee 8 ensimmäistä ilmoittautujaa.Tarvittaessa pyrimme järjestämään lastenhoitoapua ryhmäkertojen ajaksi.

JOENSUU

Joensuun vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkaa helmikuussa 2019. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön, SiunSoten, Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset – FinFamin ja Pielisensuun seurakunnan kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 5.2. alkaen FinFamin tiloissa (Karjalankatu 4) joka toinen tiistai klo 17–19, yhteensä yhdeksän kertaa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Tiia Lakanen ja Saila Musikka. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Tiiaan: tiia.lakanen(at)siunsote.fi. Osallistuminen on ilmaista ja mukaan pääsee 8 ensimmäistä ilmoittautujaa. Tarvittaessa pyrimme järjestämään lastenhoitoapua ryhmäkertojen ajaksi.

Yhteistyökumppaneiden järjestämät Lasinen lapsuus -vertaisryhmät

Suomen Mielenterveysseura järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Seuraava nuorille aikuisille (18–29-vuotiaat) suunnattu ryhmä aloittaa keväällä 2019. Ryhmiin on jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mielenterveysseuran sivuilta.

Al-anon- ja AAL-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä.

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

 

×