en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen yhteisö, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen puolestaan on myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea siis voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa.

Lasisen lapsuuden kokeneille aikuisille suunnattu nettivertaisryhmä käynnistyi keväällä 2018. Seuraava ryhmä järjestetään mahdollisuuksien mukaan syksyllä 2018.

Syksyllä 2017 järjestimme yhteistyössä SOS-Lapsikylän kanssa ensimmäisen nettivertaisryhmän sijaishuolloissa olleille aikuisille. Toisen ryhmän haku on nyt käynnissä. Saat lisätietoa ryhmästä ja löydät myös hakulomakkeen tämän linkin kautta https://bit.ly/2AOjinS  

Facebookissa  toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa.

Nettivertaisryhmät nuorille

Varjomaailman nettiryhmä 12-16-vuotiaille nuorille alkoi toukokuun 21. päivä. 17-vuotta täyttäneille suunnattu ryhmä alkaa syksyllä 2018 ja siihen voi jo ilmoittautua. Syksyllä on myös tulossa ruotsinkielinen ryhmä, johon voi myös ilmoittautua.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorille suunnatuista ryhmistä löydät Varjomaailmasta.

Kasvokkaiset vertaisryhmät

PORI

Porin vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkaa syksyllä 2018. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Porin Sininauha ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 2.10. alkaen joka tiistai klo 16–18 Porin seurakunnan tiloissa (Eteläpuisto 10), yhteensä kymmenen kertaa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Anu Louhelainen ja Heli Syrjäntikka. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Anuun: a.louhelainen(at)porinsininauha.fi tai 045 647 3773 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan pääsee 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lastenhoitoapu järjestyy ryhmäkertojen ajaksi tarvittaessa.

KUOPIO

Kuopion vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkaa syyskuussa 2018. Ryhmä toteutetaan yhteistyössä A-klinikkasäätiön, Kuopion ensikotiyhdistyksen ja Kirkkopalvelut ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 26.9. alkaen joka keskiviikko klo 16–18, yhteensä yhdeksän kertaa. Syyslomaviikolla 17.10. ei ole ryhmäkertaa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Anne Bäck ja Kaisa Ovaskainen. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Anneen: anne.back(at)kuopionensikoti.fi tai 044 3697215 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan pääsee 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lastenhoitoapu järjestyy ryhmäkertojen ajaksi tarvittaessa.

LIEKSA

Lieksan vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymisestä haaveileville aikuisille alkaa syyskuussa 2018. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Pohjois-Karjalan Mielenterveysomaiset – FinFami ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen kysymyksissä. Ryhmä kokoontuu syksyn ajan joka toinen torstai klo 17–18.30 Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilan tiloissa (Siltakatu 1). Vertaistukiryhmää ohjaavat Terhi Tolvanen ja Piia Haukka. Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Terhiin: terhi.tolvanen(at)siunsote.fi tai 013 330 7426. Osallistuminen on ilmaista ja ryhmään pääsee 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lastenhoitoapu järjestyy ryhmäkertojen ajaksi tarvittaessa.

Yhteistyökumppaneiden järjestämät Lasinen lapsuus -vertaisryhmät

Suomen Mielenterveysseura järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Seuraava nuorille aikuisille suunnattu ryhmä aloittaa syksyllä 2018. Ryhmiin on kuitenkin jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mielenterveysseuran sivuilta.

Al-anon- ja AAL-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä.

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

 

×