en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää läheisen päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen paikka, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen on puolestaan myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

"Ryhmän avulla opin laittamaan rajat alkoholistiäidilleni ja uskalsin vihdoin keskittyä omaan perheeseeni ja onneeni."  Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmään osallistunut kahden lapsen vanhempi.

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa.

Lasisen lapsuuden seuraava aikuisten ryhmä on suunnattu sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville ammattilaisille, jotka ovat eläneet lasisen lapsuuden. Ryhmä alkaa 7. lokakuuta ja loppuu 14. Joulukuuta. Mukaan mahtuu 10 kohtaamistyön tekijää. Ryhmään kannattaa hakea, mikäli pystyy panostamaan siihen viikoittain muutamia tunteja ajastastaan. Ryhmään voi päsääntöisesti osallistua itselleen parhaiten sopivina kellonaikoina. Lisäksi ohjelmaan kuuluu yhtäaikaista läsnäoloa edellyttävä chat arki-iltaisin n. kahden viikon välein. Ryhmä perustuu vertaistukeen. Keskustelua ohjaavat Lasinen lapsuus -työntekijä Janne Takala ja vertaisohjaaja Tanni Karvonen. Haku on auki nyt ja sulkeutuu tiistaina 17.9. klo 23.Täytä hakemus täällä: HAKEMUSLOMAKE

SOS-Lapsikylän kanssa yhteistyössä järjestettävä nettivertaisryhmä sijaishuolloissa olleille aikuisille päättyi keväällä 2019. Mahdollisista uusista ryhmistä saa ajankohtaista tietoa SOS-lapsikylän sivulta.

Facebookissa  toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa.

Nettivertaisryhmät nuorille

Varjomaailman nettiryhmä alle 17-vuotiaille järjestettiin kesällä. Seuraava ryhmämme on 17-vuotta täyttäneille loppuvuodesta 2019. 

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorille suunnatuista ryhmistä löydät Varjomaailmasta.

Kasvokkaiset vertaisryhmät

PORI

Porin vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymistä suunnitteleville aikuisille alkaa 17.9.2019. Ryhmä kooontuu osoitteessa Liisankatu 11 muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta joka toinen tiistai klo 16.30–18.30, yhteensä kymmenen kertaa. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Porin Sininauha ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Kysy lisätietoja tai ilmoittaudu jo mukaan ottamalla yhteyttä ryhmänohjaaja Anuun: a.louhelainen(at)porinsininauha.fi tai 045 647 3773 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan mahtuu 8 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lastenhoitoapu järjestyy ryhmäkertojen ajaksi tarvittaessa. RYHMÄ ON TÄYNNÄ!

KUOPIO

Kuopion vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille järjestettiin keväällä 2019. Ryhmä järjestettiin yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Kuopion Ensikotiyhdistyksen kanssa. Ryhmän pääpaino oli lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontui joka tiistai klo Kuopion keskustassa 17–19, yhteensä yhdeksän kertaa. Vertaistukiryhmää ohjasivat Anne Bäck yhdessä vertaisohjaajan kanssa. Ryhmä on päättynyt.

JOENSUU

Joensuussa järjestettiin keväällä 2019 vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymistä suunnitteleville aikuisille. Ryhmä järjestettiin yhteistyössä A-klinikkasäätiön, SiunSoten, Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset – FinFamin ja Pielisensuun seurakunnan kanssa. Ryhmän pääpainona oli lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Tiia Lakanen ja Saila Musikka. 

Joensuun toinen ryhmä on juuri alkanut ja saat ryhmästä halutessasi lisätietoa Tiialta [email protected]

Yhteistyökumppaneiden järjestämät Lasinen lapsuus -vertaisryhmät

Kuopion Ensikotiyhdistys järjestää vertaistukiryhmiä pienten lasten vanhemmille, jotka ovat omassa lapsuudessaan tai nuoruudessaan kärsineet perheen aikuisen päihteiden käytöstä. Ryhmien pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyssä ja siinä, miten lapsuus vaikuttaa omaan arkeen ja vanhemmuuteen. Omien kipeiden ja vaiettujen lapsuudenkokemusten läpikäyminen ohjatussa vertaisryhmässä on monelle merkittävä tuki vanhemmuuteen.

Vertaistukiryhmää ohjaa Ensikotiyhdistyksen ohjaaja Anne Bäck yhdessä työparin kanssa. Kysy lisää ottamalla yhteyttä Anneen: anne.back(at)kuopionensikoti.fi tai 044 369 7215 (myös whatsapp). Osallistuminen ryhmiin on ilmaista ja ryhmään mahtuu 8 ensimmäistä ilmoittautujaa.

MIELI Suomen mielenterveys ry  järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Seuraava nuorille aikuisille (18–29-vuotiaat) suunnattu ryhmä aloittaa vuonna 2020. Ryhmiin on jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mieli ry:n kotivisuilta.

Al-anon- ja AAL-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä.

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

 

×