en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää läheisen päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen paikka, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen on puolestaan myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

"Ryhmän avulla opin laittamaan rajat alkoholistiäidilleni ja uskalsin vihdoin keskittyä omaan perheeseeni ja onneeni."  Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmään osallistunut kahden lapsen vanhempi.

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa.

Lasisen lapsuuden kokeneille aikuisille suunnattu nettivertaisryhmä on juuri nyt meneillään ja päättyy toukokuussa 2019. Seuraava nettivertaistukiryhmä järjestetään syksyllä 2019.

Tällä hetkellä on meneillään myös SOS-Lapsikylän kanssa yhteistyössä järjestettävä nettivertaisryhmä sijaishuolloissa olleille aikuisille. Mahdollisista uusista ryhmistä saa ajankohtaista tietoa SOS-lapsikylän sivulta.

Facebookissa  toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa.

Nettivertaisryhmät nuorille

Varjomaailman nettiryhmä 17-vuotta täyttäneille nuorille päättyi maaliskuussa. 

Alle 17-vuotiaiden nettiryhmä alkaa 3.6.2019. 

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorille suunnatuista ryhmistä löydät Varjomaailmasta.

Kasvokkaiset vertaisryhmät

PORI

Porin vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymistä suunnitteleville aikuisille alkaa 17.9.2019. Ryhmä kooontuu osoitteessa Liisankatu 11 muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta joka toinen tiistai klo 16.30–18.30, yhteensä kymmenen kertaa. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Porin Sininauha ry:n kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Kysy lisätietoja tai ilmoittaudu jo mukaan ottamalla yhteyttä ryhmänohjaaja Anuun: a.louhelainen(at)porinsininauha.fi tai 045 647 3773 (myös whatsapp). Osallistuminen on ilmaista ja mukaan mahtuu 8 ensimmäistä ilmoittautujaa. Lastenhoitoapu järjestyy ryhmäkertojen ajaksi tarvittaessa.

KUOPIO

Kuopion vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille alkoi maaliskuussa 2019. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Kuopion Ensikotiyhdistyksen kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 26.3. alkaen joka tiistai klo Kuopion keskustassa 17–19, yhteensä yhdeksän kertaa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Anne Bäck yhdessä vertaisohjaajan kanssa.

JOENSUU

Joensuun vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymistä suunnitteleville aikuisille alkoi helmikuussa 2019. Ryhmä järjestetään yhteistyössä A-klinikkasäätiön, SiunSoten, Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset – FinFamin ja Pielisensuun seurakunnan kanssa. Ryhmän pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Ryhmä kokoontuu 5.2. alkaen FinFamin tiloissa (Karjalankatu 4) joka toinen tiistai klo 17–19, yhteensä yhdeksän kertaa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Tiia Lakanen ja Saila Musikka. 

Seuraava vertaistukiryhmä alkaa 10.9.2019 ja kokoontuu joka toinen tiistai Joensuun Finfamin Tukituvalla. Voit kysyä lisätietoa tästä ryhmästä ottamalla yhteyttä Tiiaan: tiia.lakanen@siunsote.fi

Yhteistyökumppaneiden järjestämät Lasinen lapsuus -vertaisryhmät

Suomen Mielenterveysseura järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Seuraava nuorille aikuisille (18–29-vuotiaat) suunnattu ryhmä aloittaa vuonna 2020. Ryhmiin on jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mielenterveysseuran sivuilta.

Al-anon- ja AAL-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä.

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa.

 

×