Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää läheisen päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen paikka, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen on puolestaan myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

Ryhmän avulla opin laittamaan rajat alkoholistiäidilleni ja uskalsin vihdoin keskittyä omaan perheeseeni ja onneeni. 

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

 

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa. Vuonna 2021 järjestämme 2 tai 3 aikuisten nettiryhmää.

Kevään 2021 nettiryhmämme alkoi helmikuussa, teemanaan pärjääminen ja yhteydenpito ikääntyvien vanhempien kanssa. 

Seuraava aikuisten verkkoryhmämme järjestetään 6.9.-12.11. (ryhmän kesto on 10 viikkoa) ja mukaan mahtuu 12 ryhmäläistä. Hakuaika päättyy 29.8. klo 16 ja valinnoista ilmoitamme meilitse 30.8. alkavalla viikolla. Mahdollisiin kysymyksiisi pääsemme vastamaan vasta 23.8. alkavalla viikolla. 

Osallistuminen on maksutonta. Ryhmän ohjaavat kokeneet nettityöntekijät Janne Takala (VTM, sosiaalikasvattaja) ja Satu Ketonen (KM, vertaiohjaaja) Saat ryhmästä eniten irti, jos varaat aiheiden pohtimiseen ja ajatustesi kirjoittamiseen noin pari tuntia viikossa. Teemoja voi pohtia omaan tahtiin kellonajasta riippumatta. Lisäksi ryhmän aikana järjestetään noin viikottain live-keskustelu (chatissa kirjoittamalla), joka sijoittuu arki-iltaan 18 ja 21 välille ja kestää 90 minuuttia.. 

Voit hakea ryhmään mukaan tästä https://link.webropol.com/s/lasinenlapsuusnettivertaisryhma

Facebookissa toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa. Ryhmä on hyvin aktiivinen. Sieltä kirjoitetaan lähes päivittäin uusia aiheita ja omiin avauksiin saa yleensä nopeasti vastakaikua. Pullopostia lapsuudessa -ryhmässä ollaan omalla nimellä ja profiilikuvalla. Anonyymimpää vertaistukea tarjoaa Lasinen lapsuus –sivumme keskustelualue.

Järjestämme ajoittain teemaryhmiä myös kumppaneittemme kanssa yhteisestä teemasta, esimerkkinä SOS-Lapsikylien kanssa yhteistyössä järjestetty sijoituksen ja lasisen lapsuuden kokeneiden nettiryhmä. Olemme myös kiinnostuneita yhteistyöehdotuksiin, jossa ryhmän aihe ja kohderyhmä räätälöidään yhdessä.

Nettivertaisryhmät nuorille

Syksyllä 2021 on tulossa ryhmät 14-17-vuotiaille sekä 17-25-vuotiaille.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorten sivullamme.

Lisätietoa ruotsinkielisestä tuesta nuorille ruotsinkielisillä sivuillamme

Nettivertaisryhmät päihteitä käyttäville äideille

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki järjestää yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa säännöllisesti nettiryhmiä äideille ja lasta odottaville, joilla on ongelmia ja huolia päihteidenkäyttönsä takia. LINKKI

Pienten lasten vanhemmille suunnatut ryhmät syksyllä 2021

Nämä vertaistukiryhmämme on suunnattu pienten lasten vanhemmille, jotka ovat omassa lapsuudessaan tai nuoruudessaan kärsineet perheen aikuisen päihteiden käytöstä. Ryhmien pääpaino on erityisesti siinä, miten oma lapsuus vaikuttaa arkeen ja vanhemmuuteen sekä miten omaan hyvinvointiin voi tänä päivänä vaikuttaa. Omien haasteiden ja vahvuuksien pohtiminen ammatillisesti ohjatussa vertaisryhmässä on monelle merkittävä tuki vanhemmuuteen. 

Vanhemmille suunnattu ryhmä aloittaa JOENSUUSSA

Lasinen lapsuus- ryhmässä käydään läpi elämää sekä omassa lapsuusperheessä, että pikkulapsiperheen vanhempana. Käsittelyn pohjana käytetään Varsinais-Suomen lastensuojelun kuntayhtymän laatimaa Vanhemmuuden roolikarttaa. Roolikartan avulla tarkastellaan omia vaille jäämisen kokemuksia ja haasteita sekä vahvuuksia vanhempana. Lisäksi ryhmässä käytetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä vanhemmuuden tukemiseksi ja omien voimavarojen vahvistamiseksi.

Syksyn 2021 ryhmään ilmoittautuminen on alkanut, ryhmään otetaan kuusi pienten lasten vanhempaa. Ryhmän ensimmäinen tapaaminen on syyskuussa, kokoonnumme kahdeksan kertaa kahden viikon välein. Ilmoittautua voi sähköpostitse [email protected].

Joensuun vertaistukiryhmän järjestävät yhteistyössä Siunsote, Pielisensuun seurakunta ja Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset FinFami ry. 

Vanhemmille suunnattu ryhmä aloittaa PORISSA

Porin ryhmä alkaa 17.9. ja kokoontuu Porin keskustassa (Liisankatu 11) noin joka toinen tiistai klo 16.30-18.30, yhteensä kymmenen kertaa. 

Mukaan ilmoittaudutaan ottamalla yhteyttä Anuun [email protected] tai p 045 6473773 (myös Whatsapp). Osallistuminen on maksutonta ja ryhmään mahtuu mukaan 8 ensimmäistä ilmoittautujaa. 

Erityisesti isille suunnatut ryhmät syksyllä 2021

Ryhmissä käydään läpi lasisen lapsuuden vaikutuksia omaan minuuteen, isyyteen ja tämän päivän arkielämään.

VARKAUS

Ryhmä kokoontuu Varkaudessa Savon kodilla (Savontie 68), joka keskiviikko klo 16.30-18, alkaen 1.9., viimeinen tapaaminen on 20.10. Ryhmänohjaajina Ilkka Sutinen ja Pasi Hokkanen. 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen mukaan Pasille: [email protected], p. 040 751 2200

MIKKELI

Ryhmä kokoontuu Mikkelissä Virikkeellä (Virike ry Lönnrotinkatu 3) tiistaisin klo 16.15–17.45 joka 2. viikko ajalla 7.9.-14.12.2021.

Ryhmän ohjaajina toimivat Erityisesti isä - toiminnan aluevastaava Ilkka Sutinen, Virikkeen palveluohjaaja Pekka Nyrhinen & kokemusasiantuntija Marko Saarenpää.

Ilmoittautumiset & yhteydenotot: Pekka Nyrhinen 044 970 3554 [email protected]

JYVÄSKYLÄ

Ryhmä kokoontuu 22.9. alkaen viikoittain aina keskiviikkoisin klo 17.30 – 19.00 yhteensä yhdeksän kertaa. Kokoontumispaikkana Erityisesti Isä -toiminnan tilat Sepänkeskuksen 2.krs, Kyllikinkatu 1, Jyväskylä. Ryhmään otetaan mukaan 7 isää. 

Ryhmän ohjaajina toimivat Erityisesti Isä -toiminnan aluetyöntekijä Heli Hiltunen ja ohjaajaparina Sami Paltamaa. 

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 20.9.2021 mennessä Heli Hiltunen p. 040 751 4941 (soitto, whatsapp tai viesti) [email protected]

KUOPIO

Ryhmä on suunnattu lasisen lapsuuden kokeneille isille, joita myös oma päihteiden käyttö mietityttää.

Ryhmä kokoontuu Kuopiossa (Gottlundinkatu 8, Linnanpelto, Koulutustila Kattila) tiistai- iltaisin 28.9.-16.11. (ja 14.12. tapaaminen nro 9.) klo 17.30-19.30. Ryhmän alussa äänestetään, haluavatko ryhmäläiset pitää syyslomaviikon vapaana, jolloin ryhmäkerrat siirtyy viikolla eteenpäin.

Ryhmän ohjaajina toimivat Erityisesti isä - toiminnan koordinaattori Suvi Kovalainen ja vertaisohjaaja Teppo Uotinen.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Suvi  Kovalainen, [email protected]  p. 040 752 2944 

Isien ryhmään vuonna 2020 osallistuneen terveiset kannattaako ryhmään lähteä mukaan: 

Kyllä ehdottomasti. Sanoisin asiaa miettivälle, että hyödyt siitä enemmän kuin osaat arvata.

Turun seuraavasta ohjatusta vertaistukiryhmästä lasisen lapsuuden kokeneille alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille tai odottaville perheille infotaan lasisen lapsuuden somessa ja täällä.  

Oulun ryhmä pienten lasten vanhemmille järjestetään jälleen Teams-ryhmänä, tarkempaa tietoa päivitetään tänne mahdollisimman pian.

Kuopiossa ryhmiä järjestää Kuopion Ensikotiyhdistys. Vertaistukiryhmää ohjaa Ensikotiyhdistyksen ohjaaja Anne Bäck yhdessä työparin kanssa. Lisätietoa [email protected]

MIELI Suomen mielenterveys ry

järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Ryhmiin on jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mieli ry:n kotivisuilta. LINKKI

MUUT

Al-anon- ja AAL-ryhmät 

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä. LINKKI

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa. LINKKI