en | sv | fi

Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia


Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia

header menu

Olet täälläOlet täällä

Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää läheisen päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen paikka, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen on puolestaan myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

"Ryhmän avulla opin laittamaan rajat alkoholistiäidilleni ja uskalsin vihdoin keskittyä omaan perheeseeni ja onneeni." Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmään osallistunut kahden lapsen vanhempi.

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa.

Seuraava aikuisten nettiryhmä lasisen lapsuuden eläneille aikuisille alkaa maaliskuun puolivälissä 2020. Tarkemmasta teemasta ja hakuaikataulusta kerromme tällä sivulla ja sosiaalisessa mediassa vielä helmikuun aikana.

Facebookissa toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa. Ryhmä on aktiivinen. Sieltä kirjoitetaan lähes päivittäin uusia aiheita ja omiin avauksiin saa yleensä nopeasti vastakaikua. Pullopostia lapsuudessa -ryhmässä ollaan omalla nimellä ja profiilikuvalla. Anonyymimpää vertaistukea tarjoaa Lasinen lapsuus –sivumme keskustelualue.

Järjestämme ajoittain teemaryhmiä myös kumppaneittemme kanssa yhteisestä teemasta, esimerkkinä SOS-Lapsikylien kanssa yhteistyössä järjestetty sijoituksen ja lasisen lapsuuden kokeneiden nettiryhmä. Olemme myös kiinnostuneita yhteistyöehdotuksiin, jossa ryhmän aihe ja kohderyhmä räätälöidään yhdessä.

Nettivertaisryhmät nuorille

Seuraava ryhmämme on suunnattu 17-vuotta täyttäneille ja se alkaa 30. maaliskuuta 2020.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorille suunnatuista ryhmistä löydät Varjomaailmasta:  https://varjomaailma.fi/miten-mukaan .

Myös ruotsinkielinen ryhmä Skuggsidan aloittaa 30.3.2020. Seuraa ilmoittelua Varjomaailman some-kanavissa!  https://varjomaailma.fi/svenska

Kasvokkaiset vertaisryhmät

TURKU

Turussa alkaa ohjattu vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmi8lle ja perheellistymistä suunnittelevilla aikuisille. Ryhmä alkaa 25.2. ja päättyy 28.4. ja se kokoontuu avopalveluyksikkö Oliviassa (Verkatehtaankatu 4 as 718) tiistai iltaisin klo 17.30-19.30. Ryhmää ohjaavat Olivian työntekijät. Lisätietoa ja ilmoittautumiset sari.lehto(at)tuentu.fi Lasinen lapsuus -haastava arki -hanke korvaa osallistujille lastenhoidon tarpeen mukaan. 

OULU

Oulun ryhmä alkaa 26.3. ja päättyy 28.5. Ryhmä kokoontuu aina torstai-iltaisinklo 17-19  Hyvän Mielen Talolla ( Kauppurienkatu 23, 2.krs. Sisäänkäynti Vaarankadun puolelta) Ryhmää ohjaajat Piia Saraspää ja Niina Jääskeläinen. Lasinen lapsuus -haastava arki -hanke korvaa osallistujille tarvittaessa lasten hoidon. Lisätietoa ja ilmoittautuminen ryhmään niina.jaaskelainen(at)autalasta.fi

KUOPIO

Kuopiossa alkaa keväällä ryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten isille, jotka ovat itse sairastuneet päihderiippuvuuteen. Lisätietoa ryhmästä päivitetään tänne ja jaamme tietoa ryhmästä myös somessa.

JOENSUU

Joensuussa järjestettiin vuonna 2019 kaksi vertaistukiryhmää lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymistä suunnitteleville aikuisille. Ryhmät järjestettiin yhteistyössä A-klinikkasäätiön, SiunSoten, Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset – FinFamin ja Pielisensuun seurakunnan kanssa. Ryhmän pääpainona oli lapsuudenkokemusten käsittelyn lisäksi vanhemmuuden ja arjen tuessa. Vertaistukiryhmää ohjaavat Tiia Lakanen ja Saila Musikka. Seuraava Lasinan lapsuus ryhmä alkaa Joensuussa alkuvuodesta 2021, ilmoittautuminen alkaa syksyllä 2020. 

PORI

Porin vertaistukiryhmä lasisen lapsuuden kokeneille pienten lasten vanhemmille ja perheellistymistä suunnitteleville yhteistyössä A-klinikkasäätiön ja Porin Sininauha ry:n kesken. Lisätietoja: ryhmänohjaaja Anuun: a.louhelainen(at)porinsininauha.fi tai 045 647 3773 (myös whatsapp). 

 

Yhteistyökumppaneiden järjestämät Lasinen lapsuus -vertaisryhmät

KUOPION ENSIKOTIYHDISTYS

järjestää vertaistukiryhmiä pienten lasten vanhemmille, jotka ovat omassa lapsuudessaan tai nuoruudessaan kärsineet perheen aikuisen päihteiden käytöstä. Ryhmien pääpaino on lapsuudenkokemusten käsittelyssä ja siinä, miten lapsuus vaikuttaa omaan arkeen ja vanhemmuuteen. Omien kipeiden ja vaiettujen lapsuudenkokemusten läpikäyminen ohjatussa vertaisryhmässä on monelle merkittävä tuki vanhemmuuteen.

Seuraava ryhmä Kuopiossa alkaa ma 9.3. ja kokoontuu aina maanantaisin klo 17-19 osoitteessa Tullinportinkatu 34 a, 3.krs.

Vertaistukiryhmää ohjaa Ensikotiyhdistyksen ohjaaja Anne Bäck yhdessä työparin kanssa. Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisää ottamalla yhteyttä Anneen: anne.back(at)kuopionensikoti.fi tai 044 369 7215 (myös whatsapp). Osallistuminen ryhmiin on ilmaista ja ryhmään mahtuu 8 ensimmäistä ilmoittautujaa.

MIELI Suomen mielenterveys ry

järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Seuraava yhteistyössä FinFamin kanssa järjestettävä ryhmä nuorille aikuisille (18–29-vuotiaat) aloittaa maaliskuussa 2020. Ryhmiin on jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mieli ry:n kotivisuilta.

MUUT

Al-anon- ja AAL-ryhmät

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä.

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa

×