Vertaistukiryhmät

Vertaistuen tärkeintä antia on ymmärrys, lohtu ja helpotus. Mieltä ja toimintaa kuormittavan ongelman kanssa ei olekaan yksin. Kokemusten jakaminen yhdessä vähentää läheisen päihdeongelmiin liittyvää häpeää ja syyllisyyttä sekä lisää armollista suhtautumista omaan itseen. Moni huomaa, että omaan itseen liittyvät huonoiksi ominaisuuksiksi kuvitellut asiat ovat seurausta kuormittavasta lapsuudesta.

Lasisen lapsuuden tyypillisiä vaikutuksia ovat ulkopuolisuuden- ja alemmuudentunteet. Vertaisryhmä on monelle ensimmäinen paikka, jossa voi kokea tulevansa täysin ymmärretyksi. Ymmärretyksi tuleminen on puolestaan myös hyväksytyksi tulemista. Tätä kaikkea voi oppia löytämään elämäänsä nuorena tai myöhemmin aikuisena.

Ryhmän avulla opin laittamaan rajat alkoholistiäidilleni ja uskalsin vihdoin keskittyä omaan perheeseeni ja onneeni. 

Tältä sivulta löytyvät ajankohtaiset tiedot alkavista Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmistä sekä muista ryhmätoiminnoista verkossa ja kasvokkain. Ryhmät ovat tarkoitettu nuorille, nuorille aikuisille ja aikuisille, jotka kokevat tai ovat kokeneet haittoja läheisen aikuisen päihteidenkäytöstä.

 

Nettivertaisryhmät aikuisille

Lasisen lapsuuden järjestämät nettivertaisryhmät ovat ammatillisesti ohjattuja ja luottamuksellisia vertaisryhmiä. Ryhmissä toimitaan nimimerkillä. Suljetulla keskustelualueella kokoontuva ryhmä kestää noin kolmen kuukauden ajan. Uusista ryhmistä ja hauista tuleviin ryhmiin ilmoitetaan Lasisen lapsuuden etusivulla sekä Facebookissa. Vuonna 2021 järjestämme 2 tai 3 aikuisten nettiryhmää.

Kevään 2021 nettiryhmämme alkoi helmikuussa, teemanaan pärjääminen ja yhteydenpito ikääntyvien vanhempien kanssa. 

Seuraava aikuisten verkkoryhmämme järjestetään 6.9.-12.11. (ryhmän kesto on 10 viikkoa) ja mukaan mahtuu 12 ryhmäläistä. Hakuaika päättyy 29.8. klo 16 ja valinnoista ilmoitamme meilitse 30.8. alkavalla viikolla. Mahdollisiin kysymyksiisi pääsemme vastamaan vasta 23.8. alkavalla viikolla. 

Osallistuminen on maksutonta. Ryhmän ohjaavat kokeneet nettityöntekijät Janne Takala (VTM, sosiaalikasvattaja) ja Satu Ketonen (KM, vertaiohjaaja) Saat ryhmästä eniten irti, jos varaat aiheiden pohtimiseen ja ajatustesi kirjoittamiseen noin pari tuntia viikossa. Teemoja voi pohtia omaan tahtiin kellonajasta riippumatta. Lisäksi ryhmän aikana järjestetään noin viikottain live-keskustelu (chatissa kirjoittamalla), joka sijoittuu arki-iltaan 18 ja 21 välille ja kestää 90 minuuttia.. 

Voit hakea ryhmään mukaan tästä https://link.webropol.com/s/lasinenlapsuusnettivertaisryhma

Facebookissa toimii myös aikuisille suunnattu Pullopostia lapsuudesta -keskusteluryhmä, johon voi liittyä koska tahansa. Ryhmä on hyvin aktiivinen. Sieltä kirjoitetaan lähes päivittäin uusia aiheita ja omiin avauksiin saa yleensä nopeasti vastakaikua. Pullopostia lapsuudessa -ryhmässä ollaan omalla nimellä ja profiilikuvalla. Anonyymimpää vertaistukea tarjoaa Lasinen lapsuus –sivumme keskustelualue.

Järjestämme ajoittain teemaryhmiä myös kumppaneittemme kanssa yhteisestä teemasta, esimerkkinä SOS-Lapsikylien kanssa yhteistyössä järjestetty sijoituksen ja lasisen lapsuuden kokeneiden nettiryhmä. Olemme myös kiinnostuneita yhteistyöehdotuksiin, jossa ryhmän aihe ja kohderyhmä räätälöidään yhdessä.

Nettivertaisryhmät nuorille

Lasinen lapsuus järjestää nettivertaisryhmiä 17-25-vuotiaille.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet nuorten sivullamme.

Lisätietoa ruotsinkielisestä tuesta nuorille ruotsinkielisillä sivuillamme

Nettivertaisryhmät päihteitä käyttäville äideille

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki järjestää yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa säännöllisesti nettiryhmiä äideille ja lasta odottaville, joilla on ongelmia ja huolia päihteidenkäyttönsä takia. LINKKI

Pienten lasten vanhemmille suunnatut ryhmät

Nämä vertaistukiryhmämme on suunnattu pienten lasten vanhemmille, jotka ovat omassa lapsuudessaan tai nuoruudessaan kärsineet perheen aikuisen päihteiden käytöstä. Ryhmien pääpaino on erityisesti siinä, miten oma lapsuus vaikuttaa arkeen ja vanhemmuuteen sekä miten omaan hyvinvointiin voi tänä päivänä vaikuttaa. Omien haasteiden ja vahvuuksien pohtiminen ammatillisesti ohjatussa vertaisryhmässä on monelle merkittävä tuki vanhemmuuteen. 

Vanhemmille suunnattu ryhmä JOENSUUSSA on täynnä

Lasinen lapsuus- ryhmässä käydään läpi elämää sekä omassa lapsuusperheessä, että pikkulapsiperheen vanhempana. Käsittelyn pohjana käytetään Varsinais-Suomen lastensuojelun kuntayhtymän laatimaa Vanhemmuuden roolikarttaa. Roolikartan avulla tarkastellaan omia vaille jäämisen kokemuksia ja haasteita sekä vahvuuksia vanhempana. Lisäksi ryhmässä käytetään erilaisia toiminnallisia menetelmiä vanhemmuuden tukemiseksi ja omien voimavarojen vahvistamiseksi.

Syksyn 2021 ryhmä on alkanut. Uusista ryhmistä tiedotetaan täällä ja Lasisen lapsuuden somessa. 

Joensuun vertaistukiryhmän järjestävät yhteistyössä Siunsote, Pielisensuun seurakunta ja Pohjois-Karjalan mielenterveysomaiset FinFami ry. 

Vanhemmille suunnattu ryhmä PORISSA

Porin ryhmä aloittaa 12.1.2022 ja kokoontuu Porin keskustassa (Liisankatu 11) noin joka toinen tiistai klo 16.30-18.30, yhteensä kymmenen kertaa. 

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä Anuun [email protected] tai p 045 6473773 (myös Whatsapp).  

Erityisesti isille suunnatut ryhmät

Ryhmissä käydään läpi lasisen lapsuuden vaikutuksia omaan minuuteen, isyyteen ja tämän päivän arkielämään.

JYVÄSKYLÄ

Lapsuudenkodin runsas alkoholinkäyttö saattaa haastaa omaa arkea ja isyyttä. Tule mukaan vertaistukiryhmään, jossa käydään läpi lasisen lapsuuden vaikutuksia omaan minuuteen & elämään. Jaamme ajatuksia ja löydämme selviytymiskeinoja yhdessä.

Ammattilaisohjattu ryhmä kokoontuu 10.11. alkaen viikoittain aina keskiviikkoisin klo 17.00–18.30 yhteensä kahdeksan kertaa. Kokoontumispaikkana Erityisesti Isä -toiminnan tilat Sepänkeskuksen 2.krs, Kyllikinkatu 1, Jyväskylä. Ryhmän ohjaajina toimivat Erityisesti Isä -toiminnan koordinaattori Heli Hiltunen ja ohjaajaparina Sami Paltamaa.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 5.11.2021 mennessä Heli Hiltunen p. 040 751 4941 (soitto, whatsapp tai viesti)

Isien ryhmään vuonna 2020 osallistuneen terveiset kannattaako ryhmään lähteä mukaan: 

Kyllä ehdottomasti. Sanoisin asiaa miettivälle, että hyödyt siitä enemmän kuin osaat arvata.

VARKAUS

Ryhmä on juuri päättynyt Varkaudessa Savon kodilla (Savontie 68). Ryhmänohjaajina toimivat Ilkka Sutinen ja Pasi Hokkanen. 

Lisätietoja saat Pasilta: [email protected], p. 040 751 2200

MIKKELI

Ryhmän aloitus siirtynyt keväälle 2022. Ryhmä kokoontuu Mikkelissä Virikkeellä (Virike ry Lönnrotinkatu 3). Aikatauluja ja muita lisätietoja päivitetään tänne mahdollisimman pian.

Ryhmän ohjaajina toimivat Erityisesti isä - toiminnan aluevastaava Ilkka Sutinen, Virikkeen palveluohjaaja Pekka Nyrhinen & kokemusasiantuntija Marko Saarenpää.

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä Pekka Nyrhinen 044 970 3554 [email protected]

KUOPIO

Ryhmä on suunnattu lasisen lapsuuden kokeneille isille, joita myös oma päihteiden käyttö mietityttää.

Ryhmän aloitus siirtynyt keväälle 2022. Ryhmä kokoontuu Kuopiossa (Gottlundinkatu 8, Linnanpelto, Koulutustila Kattila).

Ryhmän ohjaajina toimivat Erityisesti isä - toiminnan koordinaattori Suvi Kovalainen ja vertaisohjaaja Teppo Uotinen.

Lisätietoja Suvi Kovalainen, [email protected]  p. 040 752 2944 

Turun seuraavasta ohjatusta vertaistukiryhmästä lasisen lapsuuden kokeneille alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille tai odottaville perheille infotaan lasisen lapsuuden somessa ja täällä.  

Kuopiossa ryhmiä järjestää Kuopion Ensikotiyhdistys. Vertaistukiryhmää ohjaa Ensikotiyhdistyksen ohjaaja Anne Bäck yhdessä työparin kanssa. Lisätietoa [email protected]

MIELI Suomen mielenterveys ry

järjestää kasvokkaisia Lasinen lapsuus -vertaistukiryhmiä Helsingissä. Ryhmiin on jatkuva haku. Lisätietoa ryhmistä ja hakemisesta löydät Mieli ry:n kotivisuilta. LINKKI

MUUT

Al-anon- ja AAL-ryhmät 

Al-Anon-ryhmät tarjoavat alkoholiongelmaisten läheisille kasvokkaista vertaistukea ympäri Suomea. Ryhmien toiminta pohjautuu ohjelmaan, joka muodostuu kahdestatoista henkilökohtaisen kasvun askeleesta ja kahdestatoista ryhmien toimintaa ohjaavasta perinteestä sekä kahdestatoista palvelukäsitteestä. LINKKI

AAL-ryhmät ovat alkoholistien aikuisille lapsille suunnattuja vertaisryhmiä, joissa seurataan 12 askeleen toipumisohjelmaa. AAL-ryhmiä kokoontuu yli kahdella kymmenellä paikkakunnalla Suomessa. LINKKI