Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Sukupolvien sillat

Olemme kaikki osa sukupolvien ketjua. Ylisukupolvisuus ja taakkasiirtymät koskevat meitä kaikkia. Isovanhempiesi lapsuus on vaikuttanut vanhempiesi lapsuuteen ja näin myös sinun lapsuuteesi.

Kokemusvideo, Pikku Aikuinen: Kirje isälle
Tannin kokemusvideo päiväkirjaprojektista
Toipuva sydän: kokemuskirjoitus omasta päihteidenkäytöstä

Lapsuuteni alkoi idyllisesti Vantaan omakotitalossa, mutta isäni alkoholinkäyttö muutti kaiken. Viikonloppujen juomakierrokset toivat mukanaan väkivaltaa ja uhkailua. Muistan pelon, kun isä uhkasi äitiä leipäveitsillä tai lukitsi meidät taloon, uhaten kaataa puita talon päälle tai sytyttää sen tuleen. Hänen alkoholiongelmansa rikkoi perheemme turvallisuuden ja jätti minuun syvän pelon.

 

Alkoholista tuli osa myös omaa elämääni jo teini-iässä. Ensimmäiset kokeilut johtivat nopeasti siihen, että juomisesta tuli holtitonta. En osannut juoda kohtuudella – jokainen kerta päättyi sammumiseen. Koin, että alkoholi lievitti hetkellisesti sisäistä kipua, mutta humalassa vaivuin aina syvään itseinhoon. Tämä itseinho ruokki itsetuhoisia ajatuksiani, jotka johtivat useisiin itsemurhayrityksiin.

 

Vanhempieni alkoholinkäytöllä oli kauaskantoisia seurauksia. Isäni terveys romahti, ja hän kuoli alkoholisairauteen, kun olin 18-vuotias. Äitini, joka suri isän kuolemaa, alkoi itse käyttää alkoholia päivittäin. Hänen juomisensa vei häneltä terveyden ja arvokkuuden: autoin häntä siivoamaan ulosteita ja virtsaa, koska hän ei enää pystynyt huolehtimaan itsestään. Muistan myös, kuinka hän kaatuili ulkona ja sammui rollaattorinsa kanssa. Hänen alkoholinkäyttönsä johti lopulta maksakirroosiin ja kuolemaan.

 

Oma alkoholin käyttöni ei ollut vain itselleni tuhoisaa, vaan se vaikutti myös läheisiini, erityisesti lapsiini. Vaivuin syvään itsetuhoisuuteen, ja lopulta lapset huostaanotettiin. Itsetunto romahti täysin, ja juomiseni kärjistyi salaiseen alkoholinkäyttöön. Jokainen juomakerta päättyi katumukseen ja syyllisyyteen, mutta olin riippuvainen siitä tunteesta, että alkoholi lievittäisi hetkellisesti ahdistusta.

 

Alkoholin haitat näkyivät myös parisuhteissani. Useat suhteeni olivat täynnä väkivaltaa ja riitoja, joissa alkoholi pahensi tilannetta. Yksi kumppaneistani joutui vankilaan, ja toisessa suhteessa alkoholi johti jälleen itsetuhoisuuteen ja henkiseen kuormitukseen. Näissä suhteissa alkoholi toimi katalyyttina väkivallalle ja henkiselle kaltoinkohtelulle.

 

Syksyllä 2024 hain apua päihdehoidosta. Vertaisryhmien kautta ymmärsin, miten alkoholiongelmat periytyvät ja miten ne vaikuttavat niin yksilöön kuin hänen läheisiinsä. Sain tukea ja työkaluja ymmärtää, kuinka alkoholi oli hallinnut niin vanhempiani kuin minua. Nyt tiedän, että alkoholinkäyttö ei ole vain oma valinta, vaan sen vaikutukset ulottuvat syvälle perhesuhteisiin ja arkeen.

 

Tänä päivänä rakennan uutta elämääni raittiina, lapsiani varten. He ovat olleet suurin voimavarani ja syy, miksi olen halunnut muuttaa elämäni suunnan. Vaikka matkani on vasta alussa, olen kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka saan elää selvin päin. Olen oppinut antamaan anteeksi itselleni ja vanhemmilleni ja tiedän, että menneisyyden varjot eivät enää hallitse tulevaisuuttani.

Sukupolvien sillat – ymmärrys menneestä avaimena tulevaan

Sukupolvien välillä kulkee näkymättömiä siltoja, joiden yli siirtyvät niin hyvät kuin raskaatkin perinnöt. Lapsuuden kokemukset, kuten vanhempien alkoholinkäyttö, tunnekylmyys tai laiminlyönti, eivät ole irrallisia tapahtumia, vaan usein osa pidempää ketjua, jossa edellisten sukupolvien kokemukset ja toimintamallit vaikuttavat seuraaviin.

Näiden taakkasiirtymien ymmärtäminen voi auttaa asettamaan lapsuuden kokemukset laajempaan yhteyteen ja löytämään keinoja, joiden avulla voi rakentaa omaa elämää ja ihmissuhteita uudelle pohjalle.

Ylisukupolviset vaikutukset

Taakkasiirtymä voi ilmetä monin tavoin. Esimerkiksi tunnekylmyys tai etäinen vanhemmuus voi juontaa juurensa sukupolvien takaa, missä vanhempasi tai isovanhempasi eivät ole itse saaneet riittävää rakkautta, huomiota tai hyväksyntää. Tällainen emotionaalisen turvallisuuden vaje siirtyy usein eteenpäin tietämättömyyden kautta – sitä ei osata antaa, mitä itse ei ole saanut.

Alkoholismi on myös vahva ylisukupolvinen ilmiö. Monissa perheissä alkoholin käyttö on ollut keino paeta kipua, selviytyä sodan jälkimainingeista, köyhyydestä tai muista vaikeista elämäntilanteista.

Tunteiden säätely päihteiden avulla voi siirtyä sukupolvelta toiselle niin, että se alkaa vaikuttamaan automaattiselta ja luonnolliselta, vaikka se onkin opittu tapa käsitellä vaikeuksia.

Miten ymmärrys auttaa?

Ymmärtämällä oman perheen historiaa ja sen taustoja voi alkaa nähdä, miksi asiat ovat menneet niin kuin ne ovat. Tämä ei tarkoita, että väärinkäytöksiä tai kärsimyksiä pitäisi hyväksyä, mutta oman perheen historian tarkastelu voi auttaa näkemään omat kokemukset toisessa valossa. Kun tulet tietoiseksi vanhempiesi ja isovanhempiesi lähtökohdista, ja niistä syntyneistä haavoista ja selviytymiskeinoista, voi kokemasi syyllisyys, häpeä tai viha vähetä.

Tämä ymmärrys voi myös olla avain anteeksiantamiseen. Anteeksianto ei tarkoita, että kaikki olisi ollut oikein, vaan että vapautat itsesi menneisyyden painosta. Ymmärrys siitä, että taakkasiirtymät eivät ole sinun syytäsi, antaa sinulle myös mahdollisuuden valita, mitä haluat viedä eteenpäin ja mitä haluat muuttaa.

Miten rakentaa uutta siltaa?

Kun tiedostat taakkasiirtymien vaikutukset, voit alkaa rakentaa uutta sukupolvien siltaa. Tämä tarkoittaa sitä, että pysähdyt pohtimaan, mitkä lapsuudessa opitut mallit eivät enää palvele sinua tai perhettäsi, ja mitä haluat muuttaa. Tunnekylmyyden tilalle voit opetella lämpöä ja läsnäoloa. Alkoholin tilalle voit etsiä muita tapoja käsitellä stressiä ja tunteita.

Tärkeintä on myötätunto itseäsi kohtaan. Kukaan ei pysty muuttamaan sukupolvien ketjua kerralla, mutta pienet askeleet vievät eteenpäin. On myös hyvä muistaa, että et ole yksin: tukea voi löytyä läheisiltä, ammattilaisilta tai yhteisöistä, joissa ihmiset jakavat samankaltaisia kokemuksia.

Ymmärrys menneestä on avain siihen, että tulet tietoisemmaksi omasta elämästäsi ja voit siirtää eteenpäin hyvää, haitallisten toimintamallien sijasta. Tämä ei ole helppo prosessi, mutta se voi tuoda keveyttä ja vapautta sekä sinulle että tuleville sukupolville. Sinulla on mahdollisuus muuttaa suuntaa ja rakentaa omalle perheellesi silta, joka kantaa rakkautta, lämpöä ja turvaa.

Tehtävät

Sukupuu

 

Kuva sukupuusta tehtävään

Piirrä oma sukupuusi, johon merkitset itsesi, vanhempasi, isovanhempasi ja mahdollisesti myös aiempia sukupolvia. Voit lisätä sukupuuhun myös omat sisarukset, jos niitä on, sekä muita läheisiä ihmisiä.

Sukupuun ei tarvitse olla hieno, voit piirtää sen esimerkiksi vain laatikoina ja viivoina. Tarkoitus on tehdä näkyväksi edelliset sukupolvet ja auttaa hahmottamaan omaa historiaa.

Kiviä repussa

Kiviä repussa harjoituksen kuva

Mieti ja kirjaa ylös, minkälaisia pienempiä tai suurempia kiviä ja taakkoja isovanhempasi ja vanhempasi ovat joutuneet repussansa kantamaan elämänsä aikana.

Voit halutessasi käydä keräämässä kiviä, jotka kuvaavat näitä taakkoja. Heitä sitten valitsemasi taakat turvallisessa ympäristössä esimerkiksi järveen tai metsään.

Lukuvinkkejä

Klikkaa kansikuvaa: kortin kääntöpuolella on lyhyt esittely teoksesta.

Biisivinkkejä

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

”Tämä biisi kertoo omia ja läheisten kokemuksia alkoholistin lapsena elämisestä. Muista, että vanhemman alkoholismi ei ole koskaan lapsen vika. Olet hyvä juuri sellaisena kun olet. Jos tuntuu että haluat puhua, muista että apua on tarjolla etkä ole yksin. Tein tämän biisin sinulle.” -Juan, artisti

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

En oo onnistunut kuuntelemaan tätä biisiä vielä kertaakaan liikuttumatta. Siinä tiivistyy harvinaisen hyvin monet lasisen lapsen vaikeat tunteet: ikävä, suru, kauna ja anteeksianto, pettymys. Ja suuri rakkaus.

Anna arvio osiosta

Lisääntyikö ymmärryksesi lapsuuden kokemusten vaikutuksista sinuun?
Lisääntyikö tietosi siitä, miten voit vaikuttaa hyvinvointiisi?

Vieraskirja

”Olen koko elämäni kärsinyt sanomattomasta riittämättömyyden olosta ja ns. Tuhkimosyndroomasta. Tommy Hellstenin kirja avasi ahdistuksen tunteen ymmärtämisen ja siitä alkoi pitkä toipumisen tie. Taide ja luovien alojen koulutus on auttanut toipumismatkalla.” – Silkkikäs

******************************

Miten omat lapsuuden kokemuksesi ovat vaikuttaneet minäkuvaasi ja identiteettiisi?

Julkaisemme vieraskirjaan lähetettyjä viestejä tällä sivulla. Poistamme viesteistä mahdolliset tunnistetiedot. Huomioithan, että voimme hyödyntää lähettämääsi viestiä toiminnan markkinoinnissa, viestinnässä sekä tutkimuskäytössä.

Valitettavasti emme pysty vastaamaan vieraskirjan viesteihin, mutta jos toivot vastausta viestiisi, lähetä se neuvontapalvelussa.

Haluatko antaa palautetta? Kiitos jo etukäteen palautteestasi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *