Ihmissuhteet
Ihmissuhteet ingressi tänne
Lapsuuden kokemukset ja aikuisuuden ihmissuhteet
Ihmissuhteet ovat monelle lasisen lapsuuden kokeneelle aikuiselle vaikea, mahdollisesti aikuisuuden jopa vaikein rasti. Lasinen lapsuus ei tarkoita, että kaikilla sen kokeneilla olisi erityisen paljon ihmissuhdeongelmia, mutta ne ovat tavallisia, kun on tullut satutetuksi lapsuuden läheisissä ihmissuhteissa.
Lapsuudenkokemusten vaikutukset voivat näkyä esimerkiksi ystävyyksissä, parisuhteessa, vanhemmuudessa ja työelämän vuorovaikutuksessa.
Sinusta voi tuntua siltä, että pärjäät hyvin monissa vuorovaikutussuhteissa päällisin puolin. Moni onkin erityisen empaattinen, muut huomioonottava ja hyvä lukemaan toisten tunteita. Nämä ovat ihailtavia ja tärkeitä ihmissuhdetaitoja. Haasteita saattaa tulla siinä kohtaa, kun ihmissuhde alkaa syventyä ja läheisyys lisääntyy. Toiseen kiintyminen ja luottaminen voi muuttua vaikeaksi.
Ystävyyssuhteet
Lapsuudessa opitut selviytymiskeinot voivat heijastua ystävyyssuhteisiin. Jos jo lapsena totuit keskittymään toisten tunteisiin ja tarpeisiin, saatat nyt aikuisiällä huomata olevasi se, joka aina kuuntelee ja auttaa – mutta et osaa itse pyytää apua. Tai ehkä vetäydyt ystävyyksistä peläten, ettet ole riittävä. Hyvissä ystävyyssuhteissa on kuitenkin mahdollista oppia, että ystävyys voi olla molemminpuolista, tasavertaista ja turvallista.
Parisuhde
Lapsuuden turvattomuus voi tehdä läheisyydestä ja sitoutumisesta haastavaa. Saatat pelätä konflikteja, vetäytyä vaikeista tilanteista tai miellyttää kumppaniasi oman hyvinvointisi kustannuksella. On myös tavallista, että normaalit, arkiset tilanteet voivat herättää suhteettoman voimakkaita reaktioita.
Kiintyminen ja avautuminen saattavat pelottaa, koska läheisyys voi tarkoittaa myös riskiä uudelleen haavoitetuksi tulemisesta. Pelko tulla hylätyksi tai joutua kärsimään toisen ihmisen tekojen vuoksi, on suuri.
Itsensä suojeleminen on ymmärrettävää, ja lasisen lapsuuden kokeneella suojamuurit voivat olla korkeat. Valitettavasti suojamuurit estävät myös myönteiset, korjaavat ihmissuhdekokemukset ja voivat johtaa yksinäisyyteen. Turvallisessa ja luotettavassa parisuhteessa on mahdollista harjoitella luottamusta, tunteiden ilmaisua ja rajojen asettamista, jolloin lapsuudenkokemusten aiheuttamat haavat voivat alkaa parantua.
Ihmissuhteet työelämässä
Työntekijänä saatat pyrkiä välttämään konflikteja tai olla haluton ottamaan riskejä, koska pelkäät virheitä tai epäonnistumista. Toisaalta voit olla ylisuorittaja, joka tekee enemmän kuin olisi tarpeen, kantaa vastuuta myös muiden tehtävistä ja hakee hyväksyntää olemalla supertyöntekijä. Tämä voi kuitenkin johtaa uupumukseen, jos omat rajat unohtuvat.
Joillakin lapsuudessa koettu epävarmuus näkyy alisuorittamisena. Jos et luota omiin kykyihisi, saatat vältellä tilanteita, joissa joutuisit näyttämään osaamistasi tai ottamaan vastuuta. Molemmat ääripäät – ylisuorittaminen ja alisuorittaminen – voivat vaikeuttaa työelämässä toimimista ja omasta hyvinvoinnistasi huolehtimista.
Toisaalta lapsuudessa opitut selviytymiskeinot voivat tuoda työelämään myös vahvuuksia. Saatat olla empaattinen, hyvä havainnoimaan muiden tunteita ja loistava sovittelija. Nämä taidot voivat olla työyhteisössä arvokkaita. Ymmärtämällä omia toimintamallejasi ja niiden taustaa voit asettaa omat rajasi ja löytää itsellesi sopivan tavan olla ja toimia myös työyhteisössä.
Mistä aloittaa?
Jos ihmissuhteet tuntuvat vaikeilta, pysähdy pohtimaan, mistä toimintamallisi kumpuavat ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ihmissuhteissa. Tee havaintoja toiminnastasi ja harjoittele ajatustesi ja tunteittesi sanoittamista ääneen toiselle. Ihmissuhteet vaativat myös riskinottoa – on uskallettava olla haavoittuvainen.
Lapsuudenkokemusten vaikutusten ymmärtäminen voi helpottaa hyvien ja turvallisten ihmissuhteiden luomista. Sellaisten, jotka tekevät aidosti hyvää juuri sinulle.
Keskustelu ammattilaisen kanssa voi auttaa sinua näkemään yhteyden lapsuuden ja nykyhetken välillä sekä löytämään uuden tavan kohdata itsesi ja muut. Sinulla on mahdollisuus muuttaa suuntaa.
Tehtävä, pysähdy pohtimaan
Tehtävä tänne, kun se vain valmistuu
Tykkää, jaa, kommentoi