Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Tietoa lasisesta lapsuudesta

Tietoa lasisesta lapsuudesta sekä sen vaikutuksista eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa.

Vanhempien alkoholinkäyttö on lapselle ongelma paljon useammin kuin vanhemmat haluaisivat uskoa. Valtaosa suomalaisista aikuisista käyttää alkoholia ja jopa neljännes nuorista kärsii vanhempien alkoholinkäytön aiheuttamista haitoista. Usein toistuvaa haittaa kokee noin joka viideskymmenes nuori.

Eri kasvuvaiheissa lasta ja nuorta haittaavat erilaiset asiat. Pientä lasta voi pelottaa vanhemman muuttunut persoonallisuus, nuoret taas kokevat haitoiksi riitaisuuden, häpeän vanhemmista sekä kasvavan epäluottamuksen vanhempaa kohtaan. Aikuisten kohtuukäytön valtaosa nuorista hyväksyy, mutta mukavimmillaan vanhemmat ovat nuorten mielestä selvinpäin.

Kodin alkoholinkäyttö on haittavaikutuksiltaan monitasoinen ilmiö. Lasinen lapsuus on myös koko elämän pituinen tekijä ihmisen elämässä ja vanhempien juomisesta voi aiheutua pitkällisiä aikuisikään asti ulottuvia haittoja. Lapsuuden kokemukset voivat vaikuttaa myöhemmin aikuisuudessa esimerkiksi omaan vanhemmuuteen ja parisuhteisiin. Toisaalta erilaiset tekijät voivat suojata näiltä haitoilta ja tukea lapsuudenkodin ongelmien käsittelyyn voi saada vielä myöhemmällä iällä.

Tutustu myös laajaan lukemistoon Lasinen lapsuus -teemasta.