Tunteet
Tunteet ovat kehon ja mielen viestejä, jotka ohjaavat arkeamme – ilon kepeys rohkaisee meitä, ja vihan voima muistuttaa omista rajoistamme. Kun opimme tunnistamaan ja hyväksymään tunteemme, ymmärrämme paremmin itseämme ja tarpeitamme. Mutta miten tunteita voi oppia käsittelemään?
Ajattelen, että kannoin vuosia tarinaa itsestäni, joka ei ollut tosi. Se kuitenkin suojasi minua. Ajattelin, että silloin en voisi tulla hylätyksi. Siinä tarinassa minä kestin mitä vain, enkä tarvinnut ketään.
En tarvinnut, koska en edes tunnistanut omia tunteitani. Olin lapsuudesta lähtien oppinut navigoimaan tilanteesta toiseen ja selviytymään. Sain hyvää palautetta siitä, miten hyvin osasin lukea ihmisiä, kuinka taitava olin ratkomaan tilanteita ja miten aikuismaisesti toimin hankalissa suhteissa.
Aloin ajatella, että toistamalla tätä, ihmiset pitäisivät minusta. Asetin itselleni yhä kovempia tavoitteita ja vaadin itseäni onnistumaan. Sisäinen ääneni oli vaativa, olinhan luotu kestämään kaikkea. Samalla kuitenkin hylkäsin aidot tarpeeni tulla kohdatuksi. Olemalla aina paras versio, en asettanut itseäni alttiiksi sille, että antaisin toisen ihmisen aidosti tutustua minuun. Hankalat tilanteet ratkoin itsenäisesti ja isoimmat surut surin salassa. Ajattelin, etten ansainnut tukea ja lohdutusta. En edes osannut sitä keneltäkään pyytää.
Ajoittain elämä muistutti, että minäkin olen tarvitseva ihminen. Sisukkaasti työnsin sen syrjään. Omaksuin rooleja, joista toivoin muiden pitävän. Vasta myöhemmin aikuisena sain ensimmäisiä aitoja kiukkukohtauksia ja rajani alkoivat määrittyä. Pelkäsin, että näyttämällä jotain aitoa itsestäni, tulisin lopulta hylätyksi.”
Roolini kävi kuitenkin liian raskaaksi kantaa. En halunnut olla sankari, joka pelastaa kaikki, mutta jää lopulta itse tyhjin käsin. Halusin tarinan, jossa valokeila osuu minuun silloinkin, kun olen heikoilla. Ajattelin, että haluan ottaa riskin, että välillä tulen väärinymmärretyksi ja hylätyksi, mutta samalla avaan oven sille, että toinen ihminen voi aidosti kohdata minut. Sen myötä voin kokea välittämistä ja huolenpitoa, josta olen jäänyt paitsi.
Mitä tunteet ovat?
Tunteet ovat kehon ja mielen reaktioita erilaisiin tilanteisiin, ajatuksiin tai muistoihin. Ne kertovat meille, miten koemme maailman ja auttavat tekemään päätöksiä sekä kommunikoimaan muiden kanssa.
Tunteet tuntuvat myös kehossa: ilo voi tuntua kevyeltä ja energiseltä ololta, kun taas stressi saattaa tuntua lihasjännityksenä erityisesti hartioissa tai pinnallisena hengityksenä.
Mikään tunne itsessään ei ole hyvä tai huono – ne kaikki kuuluvat elämään. Tunteet ovat myös aina väliaikaisia: ne tulevat ja menevät. Oman hyvinvoinnin kannalta olisikin tärkeää opetella hyväksymään kaikki tunteet ja löytää hyvät tavat sekä käsitellä että ilmaista niitä.
Miksi tunteet ovat tärkeitä?
Tunteet auttavat meitä ymmärtämään itseämme ja ympäröivää maailmaa. Ne toimivat sisäisinä viesteinä, jotka kertovat, miten meidän tulisi reagoida erilaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi pelko voi suojella meitä vaaralta, kun taas ilo kannustaa yhteyteen muiden kanssa.
Tunteet myös ohjaavat päätöksentekoa ja auttavat meitä asettamaan rajoja. Mm. vihan ja suuttumuksen tunteet saattavat antaa merkin siitä, että toinen ei arvosta tai kunnioita jotain itselle tärkeätä. Tällöin on tarvetta tunnistaa missä omat rajat kulkevat ja pitää niistä kiinni. Joskus tällaiset tilanteet johtavat esimerkiksi päätökseen rajata yhteydenpitoa.
Kun opimme tunnistamaan ja käsittelemään tunteitamme, pystymme paremmin ymmärtämään tarpeitamme ja vastaamaan niihin.
Miten tunteita voi käsitellä?
Tunteiden käsitteleminen alkaa niiden tunnistamisesta ja hyväksymisestä. Ensimmäinen askel on pysähtyä ja huomata, mitä tunnet.
Anna tunteelle nimi: onko se jännitys, innostus, ahdistus, ilo vai jotain muuta? Kun tunnistat tunteen, anna sen vain olla. Voit havainnoida miltä se tuntuu kehossa.
Seuraava askel on tunteen hyväksyminen. Kaikki tunteet ovat luonnollisia, eikä niitä tarvitse tukahduttaa tai hävetä. Voit kysyä itseltäsi: ”Mitä tämä tunne yrittää kertoa minulle?” Esimerkiksi jännitys voi kertoa siitä, että olet kohtaamassa jotain tärkeää tai uudenlaista ja haluat onnistua siinä. Innostus taas kertoo siitä, että asia on omien tavoitteiden ja arvojen mukainen ja siksi erittäin kiinnostava tai houkuttava.
Tunteiden käsittelyyn kuuluu myös niiden ilmaiseminen terveellä tavalla. Tunteeseen ei aina tarvitse reagoida, vaan voit itse päättää miten toimit tunteen kanssa tai siitä huolimatta. Tämä voi tarkoittaa poistumista toiseen huoneeseen rauhoittumaan, tunteen purkamista kirjoittamalla tai vaikka liikuntaa, joka auttaa vapauttamaan kehon jännityksiä.
Tarpeet tunteiden takana
Tunteet viestivät meille usein jostain tarpeesta. Monesti tulee tingittyä omista tarpeista, jotta muilla olisi asiat hyvin tai muut olisivat tyytyväisiä. Jokaisella meillä kuitenkin on perustarpeet, jotka tulee tyydyttää riittävällä tasolla, jotta voimme voida hyvin. Kaikille ihmisille yhteisiä perustarpeita ovat
- kokemus rakkaudesta ja johonkin kuulumisesta
- fyysiset tarpeet kuten ruoka, uni, liikkuminen, seksuaalisuus
- ilo ja itsensä toteuttaminen
- itsearvostus ja vaikutusvalta, eli kokemus itsestä hyvänä ja osaavana sekä kyky vaikuttaa omiin asioihin
- vapaus
- turvallisuus
Tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen
Omien tarpeiden kuuntelu vaatii kykyä tunnistaa, miten tarpeet vaikuttavat tunteisiin. Esimerkiksi nälkä tai väsymys voivat ilmetä ärtymyksenä tai alakuloisuutena. Tarpeiden tiedostaminen auttaa ymmärtämään tunteiden taustalla olevia syitä ja hyväksymään, että tunteet voivat johtua täyttymättömistä tarpeista.
Tunteiden säätely
Kun tunnistat omat tarpeesi ajoissa, tunteiden säätely helpottuu. Jos tunnistat esimerkiksi levon tarpeen, voit tietoisesti järjestää aikaa rentoutumiselle ennen kuin väsymys aiheuttaa voimakkaita negatiivisia tunteita. Tämä ehkäisee voimakkaita tunteenpurkauksia ja auttaa suhtautumaan rauhallisesti omiin tunteisiin.
Itsearvostus ja -luottamus
Omien tarpeiden kuuntelu tukee myös itsearvostusta. Kun arvostaa itseään ja omia tarpeitaan, pystyy paremmin huolehtimaan henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan. Tämä vahvistaa uskoa omiin kykyihin ja lisää kykyä asettaa rajoja ihmissuhteissa, mikä on keskeinen osa tunnetaitoja.
Jämäkkyys
Omien tarpeiden kuuntelu auttaa myös asettamaan ja puolustamaan omia rajoja. Kun tietää, mitä tarvitsee ja mitä ei halua, on helpompi sanoa ”ei” tilanteissa, joissa omia tarpeita tai rajoja uhmataan. Tämä lisää itsevarmuutta ja auttaa terveiden ja hyvien ihmissuhteiden luomisessa.
Tehtävä
Maaret Kallion ohjaama tunnepysäkki on tietoista läsnäoloa ja tunnesäätelytaitoja vahvistava mielen harjoitus.
Harjoituksen tavoitteena on tulla tietoisemmaksi tämän hetkisestä tunnetilasta, sen voimakkuudesta ja kehollisesta tuntemuksesta.
Harjoituksen toistaminen vahvistaa kykyä ymmärtää ja olla läsnä monenlaisia tunnetiloissa säntäämättä toimimaan tai torjumaan niitä.
Kesto 8 minuuttia.
Lukuvinkkejä
Klikkaa kansikuvaa: kortin kääntöpuolella on lyhyt esittely teoksesta.
Kuunteluvinkki
Podcast: Rohkaistu lopettamaan ainainen miellyttäminen | Sari Valto
“Jotta ansaitsen olemassaolon oikeuden, ei riitä, että olen vain oma itseni, vaan minun pitää olla jotain enemmän. Arvostus pitää saada ulkoapäin ja se tapahtuu muita miellyttämällä.” Näin yrittäjä ja taiteilija Kaisa Kaihola kuvaa ajattelutapaansa, josta hän on pyrkinyt eroon.
Suorittajia, palvelijoita, hauskuuttajia, sosiaalisia kameleontteja. Muun muassa sellaisia ihmistyyppejä ovat miellyttäjät. He janoavat muiden hyväksyntää, mutta valheellisella tavalla.
Kirjailija ja valmentaja Johanna Pohjola sanoo olevansa toipuva miellyttäjä. Hän on tajunnut, että toisten miellyttäminen on myös heidän manipuloimistaan ja siksi hän on halunnut päästä käyttäytymistavastaan irti. Mutta miten se tapahtuu?
Biisivinkkejä
”Joulun kanssas jaan by Haloo Helsinki! on auttanut mua käsittelemään omaa ikävääni ja tunteitani isää kohtaan.”
Tämä kappale saattaa herättää voimakkaita tunteita. Omaa vanhempaa kohtaan voi tuntea pohjatonta vihaa ja pettymystä. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Ne tarvitsevat tilaa ja kohdatuksi tulemista.
Anna arvio osiosta
Vieraskirja
Millaisia toimivia tunnesäätelykeinoja käytät arjessasi?
Julkaisemme vieraskirjaan lähetettyjä viestejä tällä sivulla. Poistamme viesteistä mahdolliset tunnistetiedot. Valitettavasti emme pysty vastaamaan vieraskirjan viesteihin, mutta jos toivot vastausta viestiisi, lähetä se neuvontapalvelussa
Keräämme kokemuksia sisällön kehittämiseksi. Huomioithan, että voimme hyödyntää lähettämiäsi tietoja toiminnan markkinoinnissa, viestinnässä sekä tutkimuskäytössä.
Kysymyksiä tai palautetta? [email protected]
Tykkää, jaa, kommentoi