Vanhemmuus
![Kuva vanhemmasta ja lapsesta](https://lasinenlapsuus.fi/wp-content/uploads/sites/5/2024/11/Vanhemmuus-min.png)
Lasisen lapsuuden kokeneelle vanhemmuus voi nostaa uudella tavalla pintaan lapsuuden kokemuksia. Tunteiden käsittely voi tuntua vaikealta vanhemman roolissa ja tasapainoisen vanhemmuuden malli puuttua, mikä herättää epävarmuutta. Toisaalta vanhemmuus on myös mahdollisuus – tarjota lapselle paremman lapsuuden kuin mitä itse sai ja vahvistaa hyvän siirtymistä seuraavalle sukupolvelle.
Miten rakentaa omaa vanhemmuutta synnytyksen jälkeisen masennuksen ja omasta lasisesta lapsuudesta kumpuavien ahdistusten ristiaallokossa? Kuinka tehdä sovinto menneisyyden kanssa, jotta pystyisi hengittämään taas keuhkot täyteen ilmaa? Tässä kokemuskirjoituksessa Tanni kertoo synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kun taustalla on lasinen lapsuus.
Neuvolassa oli sillä kertaa sijainen. Kaunis ja hymyilevä. Hän ehdotti lyhyen juttelun jälkeen masennusseulan täyttämistä ja yhdessä kävimme sen läpi kohta kohdalta. Pysähdyimme kysymykseen “Oletko huolissasi jostakin?”. Totesin itkun keskeltä olevani jatkuvasti huolissani juovista vanhemmistani ja pikkuveljestä, joka asuu vielä kotona. Sijainen totesi rauhallisesti olevansa huolissaan minusta ja lupasi auttaa.
Vuosien epämääräinen ahdistus sai siinä hetkessä juuret. Juuret, jotka olivat kietoutuneet lapsuudessa ja nuoruudessa niin tiukasti rintakehäni ympärille, että olin tottunut hengittämään vain puolilla keuhkoilla.
Seuraavalla kerralla neuvolassa oli taas tuttu täti. Hän palasi masennusseulaan ja kysyi olenko edelleen huolissani vanhempieni juomisesta. Vastattuani myöntävästi hän totesi tyhjentävästi, että “No sinähän olet varmasti jo tottunut siihen näiden vuosien aikana”. Siinä lauseessa tiivistyi koko juttu. Kyllä, olin tottunut. Koska oli lapsuudessa pakko.
Oma tuore ja epävarma äitiys käänsi ajatukset omaan lapsuuteen. Millainen vanhempi minä haluan olla lapselleni? Selkeämpi ajatus minulla oli siitä, millainen en missään nimessä halua olla. Univajeisena ja masentuneena ei ollut erityisen helppoa rakentaa omaa äitiyttä. Voimia ei myöskään ollut oman lapsuuden käsittelyyn, kun elämä oli vain rämpimistä päivästä toiseen. Vaikeimpina hetkinä toi toivoa puolison sanat, että nyt pitää vain uskoa parempien aikojen olevan nurkan takana.
Kerrankin puoliso oli oikeassa! Paremmat ajat nimittäin alkoivat Lasinen lapsuus, sirpaleinen mieli -vertaistukiryhmään osallistumisesta ja siitä, että uskalsin katsoa suoraan lapsuudenkodin sängyn alla asunutta mörköä silmiin. Vuosia jatkunut ulkopuolisuuden tunne vaihtui oivallukseen, etten olekaan yksin tämän asian kanssa. Vanhempien juomisesta saa puhua. Se ei ollutkaan enää tarkoin peitelty perhesalaisuus.
Mörkö oli alkuun pelottava ja vei voimia, mutta tutustuttuani siihen tässä viimeisten kymmenen vuoden aikana olen oppinut elämään sen kanssa. Monet ominaisuuteni juontavat lapsuuden turvattomasta ilmapiiristä, mutta toisaalta ne ovat myös parhaimpia piirteitäni! Äärimmäinen herkkyys, tunneäly ja resilienssi ovat lähes yksinomaan etuja äitiydessä ja elämässä yleensäkin. Rikkonaisuuteni ja haurauteni ovatkin suurin vahvuuteni! Sen ymmärtäminen on avannut minulle uuden tavan olla ja hengittää.
Vedän keuhkot ihan täyteen ilmaa ja lähden lumipyryyn lasta vastaan bussipysäkille.
Miten vanhempien haitallinen alkoholinkäyttö voi vaikuttaa omaan vanhemmuuteesi?
Jos lapsuudessasi koit turvattomuutta tai epävakautta vanhempien alkoholinkäytön vuoksi, se voi vaikuttaa paljonkin siihen, miten koet oman vanhemmuutesi. Saatat kantaa epävarmuutta kyvyistäsi tai pelätä toistavasi vanhempiesi virheet. Ehkä tunnet suurta vastuuta siitä, että lapsesi elämä olisi täysin erilaista kuin oma lapsuutesi. Nämä tunteet ovat luonnollisia ja onkin tärkeätä pysähtyä niiden äärelle ja pohtia, miten voisit luoda itsesi näköisen vanhemmuuden.
Haasteet tunnepuolella
Vaikka käytännön asiat sujuisivat moitteettomasti – arki on hyvin hallinnassa ja huolehdit lapsen perustarpeista erinomaisesti – tunteiden käsittely voi olla haastavaa. Lapsesi tunteet, kuten kiukku tai suru, voivat herättää sinussa voimakkaita reaktioita, jotka kumpuavat omista lapsuudenkokemuksistasi. Saatat esimerkiksi tuntea pelkoa tai avuttomuutta tilanteissa, joissa lapsesi tarvitsee sinulta tukea.
Läheisyyden ja etäisyyden tasapainottaminen voi myös olla vaikeaa. Saatat pelätä hylkääväsi lapsesi, kuten ehkä itse koit tulleesi hylätyksi, tai vetäytyä tilanteissa, joissa omat tunteesi nousevat pintaan. Näistä tiedostamattomista malleista voi kuitenkin oppia, kun pysähdyt tarkastelemaan omia reaktioitasi.
Vahvuutesi vanhempana
Vaikeudet lapsuudessa voivat myös tehdä sinusta erityisen herkän ja ymmärtäväisen vanhemman. Tiedät, miltä turvattomuus ja huomiotta jääminen tuntuvat, ja haluat tarjota lapsellesi rakastavan ja vakaan ympäristön. Tällainen herkkyys voi auttaa sinua tunnistamaan lapsesi tunteet ja tarpeet ajoissa ja rakentamaan läheisen ja luottamuksellisen suhteen hänen kanssaan.
Jos sinulla on kumppani, yhteistyö vanhemmuudessa voi olla suuri voimavara. Kumppanin kanssa jaetut keskustelut tunteista ja arjen haasteista voivat tukea sinua ja auttaa rakentamaan tasapainoista kasvuympäristöä lapsellenne.
Isovanhemmuuden vaikutus
Isovanhemmat voivat olla tärkeä tuki vanhemmuudessa, mutta jos omat vanhempasi yhä käyttävät alkoholia liikaa, tilanne voi olla vaikea. Moni toivoo lapsensa syntymän tuovan isovanhemmille syyn muuttua tai lähentävän välejä perheeseen. Jos näin ei tapahdu, se voi olla suuri pettymys. On tärkeää käsitellä näitä tunteita ja ymmärtää, että isovanhempien käytös ei määritä sinun onnistumistasi vanhempana. Voit silti tarjota lapsellesi vakaata ja rakastavaa ympäristöä, vaikka isovanhemmat eivät pystyisi olemaan osa sitä.
Tasapainon löytäminen
Menetetyt toiveet tai lapsuuden haasteet eivät määritä sinua. Tiedostamalla lapsuuden kokemusten erilaisia vaikutuksia vanhemmuuteen ja olemalla itselleen armollinen on mahdollista keventää vanhemmuuden painolastia. Sinun ei tarvitse olla täydellinen – rakkaus, läsnäolo ja turvallisuus riittävät.
Jokainen vanhempi tuntee epävarmuutta tai kokee haasteita, taustasta riippumatta. Onkin erityisen tärkeätä ottaa vastaan apua ja tukea erilaisiin tilanteisiin ja tunteisiin. Tukea voi löytyä kumppanilta, ystäviltä tai ammattilaiselta. Sinulla on mahdollisuus luoda omannäköisesi polku vanhempana ja tarjota lapsellesi ympäristö, jossa hän voi kasvaa turvallisesti ja rakastettuna. Tämä matka on sinun ja voit tehdä sen omilla ehdoillasi.
Keinoja vanhemmuuteen:
- opettele tunnistamaan vireystiloja ja säätelemään niitä. Tunteen ottaessa vallan voit käyttää hyödyksi esimerkiksi tämän oma-apumateriaalin vireystila-osiosta löytyviä säätelykeinoja.
- oman toiminnan ja tunteiden sanoittaminen lapselle on tärkeää – näin sekä sinä että lapsi ymmärrätte mitä tapahtuu ja miksi
- ole armollinen itsellesi – hermot saa mennä, mutta on aina vanhemman vastuulla tehdä aloite ja purkaa tilanne ja pyytää anteeksi
- järjestä itsellesi mahdollisuuksien mukaan omaa aikaa – kun palautuu ja stressi laskee, tunteiden käsittely helpottuu
- Neuvola. Omasta neuvolasta saa tukea odotus- ja vauva-aikana ja alle kouluikäisen lapsen kanssa.
- Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry. Äimä tarjoaa vertaistukea sekä yksilö- että ryhmämuodossa. Älä epäröi ottaa yhteyttä jos tunnet tarvitsevasi tukea raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen.
- Masi-toiminta. Tukea isille perheissä, joissa jommallakummalla vanhemmalla on masennusoireita. Masi tarjoaa sekö yksilö- että vertaistukea.
- Vanhempainnetti, Mannerheimin lastensuojeluliitto.Tietoa ja tukea vanhemmille puhelimen, chatin tai nettikirjeen välityksellä.
Tehtävät
Pysähdy pohtimaan oman perheesi arkea ja vanhemmuuttasi.
Kirjoita yllä olevaan kuvaa ajatuksiasi:
Mitä lapsuudenperheesi tapoja ja perinteitä haluat jatkaa, mitä taas haluat jättää taa ja toimia toisin?
Muutosten tekeminen on helpompaa, kun niiden tekemiseen saa tukea. Mistä sinä saat tukea muutosten tekemiseen?
On myös tärkeätä pysähtyä miettimään, miksi muutoksia tehdään, kuka ja miten niistä hyötyy?
Lukuvinkkejä
Klikkaa kansikuvaa: kortin kääntöpuolella on lyhyt esittely teoksesta.
Kuunteluvinkki
Anna arvio osiosta
Vieraskirja
Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä omassa vanhemmuudessasi?
Julkaisemme vieraskirjaan lähetettyjä viestejä tällä sivulla. Poistamme viesteistä mahdolliset tunnistetiedot. Valitettavasti emme pysty vastaamaan vieraskirjan viesteihin, mutta jos toivot vastausta viestiisi, lähetä se neuvontapalvelussa
Keräämme kokemuksia sisällön kehittämiseksi. Huomioithan, että voimme hyödyntää lähettämiäsi tietoja toiminnan markkinoinnissa, viestinnässä sekä tutkimuskäytössä.
Kysymyksiä tai palautetta? [email protected]
Tykkää, jaa, kommentoi