Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

30.05.2024 | Ajankohtaista

Haastattelu: Tiiko tähtää vapautumiseen musiikin kautta

Tämä on bilebiisi heille, joille bileet ovat olleet lapsuudessa kaikkea muuta kuin hauskoja.” Näin kuvaa Tiiko perjantaina 31.5. julkaistua Mussa kuohuukappalettaan. Kappale on paitsi tarina lasisen lapsuuden jättämistä jäljistä, myös osoitus turvallisten ihmissuhteiden parantavasta voimasta. 

Artisti Tiiko hymyilee keltaisessa asussa

Valokuva: Polina Khanteeva

Artisti Tiikon Mussa kuohuu -kappale kertoo lapsuudessa koetusta läheisen alkoholismista ja miten nämä kokemukset vaikuttavat aikuisuuden ihmissuhteisiin. Kappaleessa kuvaillaan sitä, miten lapsuudessa koetut asiat helposti sekoittuvat nykyhetkeen.  

Oon heti siinä pienessä kehossa / Jolla on taas itku kurkussa / Kun se pelkää tukee ja turvaansa / Joka on ihan pihalla

|

Tiiko: Mussa kuohuu, säv. & san. Tiina Korkiainen 

Mussa kuohuu on Tiikolle henkilökohtainen kappale ja sillä on ollut paljon merkitystä lapsuuden kokemusten käsittelyssä, erityisesti menneisyyden ja nykyhetken erottamisen sisäistämisessä. 

“Aiemmin menneisyys tuntui kuin silmillä olisi ollut harso, joka hämärsi nykyhetken hahmottamista sellaisenaan. Biisin tekemisen ansiosta vapauduin siitä harsosta, näkemään että nyt onkin ihan erilainen, turvallinen tilanne”, Tiiko kuvailee ahaa-elämystä. 

Kuka on Tiiko

Tiiko on helsinkiläinen popartisti, joka haluaa musiikillaan tuoda vaiettuja asioita näkyviksi. Hän kutsuu musiikkia omaksi turvasatamakseen, mutta artistiksi ryhtyminen ja musiikin teko eivät olleet itsestäänselvyyksiä. Uran alkua leimasi uskonpuute omaan osaamiseen, vaikka viehtymys musiikkia ja erityisesti sanoittamista kohtaan ovat olleet aina läsnä hänen elämässään. Ensimmäisen oman kappaleensa hän teki lukioiässä, mutta tästä kului vielä pitkä aika ennen kuin artisti Tiiko syntyi. 

Tie artistiksi kulki erilaisten musiikkiprojektien ja uupumusjaksojen kautta tilanteeseen, jossa hän kyllästyi jahkailuun siitä, pitäisikö artistiuteen satsata vai pitäisikö kiinnostusta musiikkiia kohtaan toteuttaa jollain muulla tavalla. Vanhempainvapaan myötä voimavarat alkoivat kuitenkin palata ja samalla syntyi tilaa luovuudelle. 

”Lopulta annoin itselleni luvan olla sellainen kuin olen. Ja se, mitä olen musiikin tekemisen kautta saanut, on ollut paljon parempaa kuin mitä olisin koskaan voinut kuvitella.” 

Musiikki antaa Tiikon mukaan työkaluja tavoittaa epämääräiseltä tuntuvia kokemuksia ja luoda selkeyttä sekavuuden tilalle.  

”Huomasin, että minulla on tarve käsitellä vaiettuja asioita ja vapautua niistä. Musiikin kautta tunteet ja kokemukset saavat muodon. Silloin niihin ei enää mene energiaa niissä tilanteissa, joista biisit kertovat, eikä tarvitse miettiä onko kokemukseni totta. Musiikki tekee niistä todellisia.”’

Elämän kontrastit lauluksi

Ensimmäinen idea juuri ilmestyneeseen Mussa kuohuu -kappaleeseen syntyi päiväkodin portilla.  

Mussa kuohuu kuin sun pullossa / Kun jännitän vaan että koska / Sulla lähtee homma hanskasta / Ja ilta on pilalla

|

Tiiko: Mussa kuohuu, säv. & san. Tiina Korkiainen

”Ajattelin, että mielenkiintoista. Hilpeä rytmitys ja raskas sanoitus. Tykkään kontrasteista, ja lähdin tutkailemaan tätä ideaa. Mietin aluksi, että voiko näin tehdä, yhdistää raffi aihe ja kepeä melodia.”  

Mussa kuohuu -kappale on totta tosiaan rankkojen asioiden ja iloisen, kuplivan melodian yllättävä yhdistelmä. 

“Kuulen kontrastin, mutta en koe sitä ristiriitana. On myös ihana ajatus, että voi tanssia elämän synkimpien asioiden tahtiin. Se on vapauttavaa.” 

Kappale syntyi tarpeesta vapautua omaa parisuhdetta hiertävästä kaavasta, jonka Tiiko huomasi toistuvan ja kuormittavan suhdetta. Asia turhautti, koska palaset olivat muuten kohdallaan. Lapsuuden kokemuksista johtuen puolison kohtuullinenkin alkoholinkäyttö laukaisi tutun pelon läheisen hallinnan menettämisestä. Tämän pelon tunnistaminen oli aluksi hankalaa eikä sille tahtonut löytyä sanoja.  

 ”Se oli salapoliisityötä. Halusin ymmärtää tilannetta, johon toistuvasti jouduin ja johon ei käsittelystä huolimatta tullut muutosta. Tarvitsin rauhaa asian kanssa, että voisin suhtautua alkoholinkäyttöön rennommin.” 

Mut sä et oo hän / Sä et oo hän / Sä et oo koskaan unohtanu mun nimee / Et koskaan lähteny mun luot menee / Et koskaan jättäny yksin itkee

|

Tiiko: Mussa kuohuu, säv. & san. Tiina Korkiainen

Vähitellen kokemuksille kuitenkin löytyi sanoja, mikä auttoi Tiikoa pääsemään kosketuksiin omien tunteidensa kanssa. Tämän myötä helpottui myös tunteiden sanoittaminen puolisolle. Puolisolta saadun tuen merkitys huokuu kappaleen melodiasta ja sanoista.

”Puolisoni on suhtautunut prosessiini lempeästi ja lohduttanut tilanteiden tullessa. Kiitollisuus siitä nosti sanoitukseen valoisia sävyjä, auttoi tarinaakin ikään kuin vapautumaan menneestä. Mussa kuohuu onkin mulle tosi vahvasti rakkauslaulu.”

Vapautumisen toivo vaatii itsetutkiskelua ja irtipäästämistä

Tiiko kuvailee biisintekoprosessia lopulta puhdistavana kokemuksena.  

”Kun aloin tutkimaan ja jäljittämään, mitä kaikkea tähän liittyy, löysin paljon kipeitä asioita. Löysin toivottomuutta ja pelkoa siitä, että oma puoliso alkaa toimia samalla tavalla kuin mitä olin lapsuudessani läheisen toimesta kokenut.”

Syväsukellus lapsuuden kokemuksiin auttoi myös havaitsemaan lapsuudesta kumpuvia ja edelleen aikuisuuteen vaikuttavia olettamuksia itsestä ja toisista.

”Löysin esimerkiksi harhaluuloa siitä, että toisen alkoholinkäyttö liittyisi toiveeseen päästä minusta eroon. Prosessin kannalta oli tärkeää havaita nämä kaikki asiat. Se on todellakin auttanut ja tämän biisin ansiosta tilanteet ovat nykyään paljon helpompia. Minun ei tarvitse olla valmiustilassa ja varpaillaan koko iltaa eikä asiaa tarvitse enää käsitellä jatkuvasti.” 

On tavallista, että lasisen lapsuuden kokeneella on korostunut taipumus kokea syyllisyyttä ihmissuhteissa. Syyllisyys voi nousta esimerkiksi kokemuksesta, että aiheuttaa omilla haasteillaan ongelmia parisuhteessa. 

Myös Tiiko tunnistaa syyllisyyden tunteen. Hänen kohdallaan ymmärrys omien lapsuuden kokemusten vaikutuksista on vähentänyt sitä. Tiiko korostaa nykyhetken ja menneisyyden erottamisen tärkeyttä.   

”On tärkeää muistaa, että aikuisena on itse vastuussa omasta elämästään. Joku muu voi olla vastuussa aiheuttamistaan haavoissa meissä, mutta tässä hetkessä, aikuisena, vastuu on meillä itsellämme. Olisi hyvä opetella olemaan itse itselleen se turvallinen aikuinen, jota olisi lapsena tarvinnut.” 

Tiiko haluaa myös korostaa sitä, ettemme ole yksin haavojemme kanssa.  

”Niin moni painii samojen asioiden kanssa, mutta niistä ei vain puhuta. Sitä jää kovin yksin, jos ei ole sanoja, reittejä, joiden avulla puhua kokemuksistaan. Ja yksin jääminen voi olla iso hidaste toipumiselle”. 

Jos toisille puhuminen tuntuu vaikealta, voi aluksi yrittää sanoittaa itse itselleen kokemuksiaan. Nähdä ja kuulla itsensä ja tarpeensa.  

”Sanoittaja Eija Hinkkalan sanoin ”älä jätä itseäsi yksin”.” 

Teksti: Julia Kilpelä

Kuuntele Tiiko: Mussa kuohuu

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.
Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.
Tiiko: Mussa kuohuu