Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

03.08.2023 | Ajankohtaista

CHAT ke 9.8. Kontrolloi­mi­sen tar­ve

Tuntuuko sinusta, että sinun on pakko yrittää kontrolloida kaikkea ja ennakoida jokainen mahdollinen asia? Haluatko aina pitää kaikki langat käsissäsi? 

Asioista huolehtiminen ja niihin varautuminen ovat lähtökohtaisesti toki hyviä asioita, mutta joskus niidenkin suhteen voi mennä yli. Tämä tekee elämästä ajoittain äärimmäisen kuormittavaa. Joka asiaan ei vain ole mahdollista varautua, emme voi vaikuttaa kaikkeen ja elämä myös yllättää usein.   

Mistä tämä kontrolloimisen tarve voi juontaa juurensa? 

Tapa voi olla opittua, jos esimerkiksi äiti tai isä on ollut hyvin kontrolloiva. Toisaalta taas kasvuympäristö on voinut olla turvaton, esimerkiksi vanhempien liiallisen juomisen vuoksi. Ennakoimattomuus ja rutiinit ovat loistaneet poissaolollaan ja lapsi on jäänyt ilman riittävää tukea ja turvaa. Tämä voi aiheuttaa turvattomuutta, jota lapsi pyrkii paikkaamaan ennakoiden ja varautuen parhaalla mahdollisella tavalla arjen käänteisiin. Ja tämä varautuminen ja ennakointi siirtyy helposti aikuisuuteen asti.  

Tule mukaan pohtimaan liiallisen kontrolloinnin vaikutuksia elämään ja erityisesti sitä, miten sitä voisi helpottaa ja keventää. Mietitään yhdessä, miten voisi oppia ennakoimaan ja varautumaan riittävästi, mutta niin, ettei se vie kaikkea energiaa ja aiheuta ahdistusta.  

Mitä tapahtuisi, jos hellitän vähän? Mikä minua siinä pelottaa? Mitä hyvää siitä ehkä voisi seurata? 

Aikuisille lasisen lapsuuden kokeneille tarkoitettu chat järjestetään ke 9.8. klo 18-20. Chatissa voidaan jutella muistakin lasiseen lapsuuteen liittyviä asioita.   

Keskustelu käydään osoitteessa https://lasinenlapsuus.fi/ryhma-chat (toimii vain chatin auki ollessa). Salasanamme chattiin on: rennommin 

Kirjoitettuasi ensimmäisen kommenttisi saat antaa itsellesi nimimerkin. Oikeaa nimeä, kuvaa tai yhteystietoja ei tarvitse antaa. Keskustelu tapahtuu kirjoittamalla. 

Mukana chatissa ovat Lasisen lapsuuden työntekijä Laura ja vertaiskeskustelija Satu. 

Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat chattaajat!