Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

13.09.2023 | Ajankohtaista

CHAT ti 19.9. klo 18-20. Aiheena häpeä.

Tule mukaan jakamaan ajatuksiasi vertaisten kanssa!

Lasisen lapsuuden koti on monelle paikka, jonne voi olla vaikea palata aikuisena muistoissaan. Turvattomuus ja läheisten päihteiden käyttö ovat saattaneet jättää vuosikymmenten päähän ulottuvat jäljet. Herkkä minä ei ole saanut tulla nähdyksi ja osakseen rakkautta tarvitsemallaan tavalla. Syvään sisimpään on syntynyt eräänlainen tyhjyys ja se värittää olemusta. Siitä tyhjyydestä ja näkymättömyyden tunteesta kumpuaa häpeää.

Ihmiset kokevat häpeää erilaisista asioista kuten epäasiallisista teoista, ja sopiva määrä häpeää auttaa punnitsemaan omia tekoja ja toimimaan jatkossa arvojen mukaisella tavalla. Kosteikon kasvateilla häpeä on usein myös seurausta kaltoinkohtelusta, traumaattisista kokemuksista, nöyryytyksistä, epäonnistumisista tai köyhästä lapsuudesta. Häpeä on vaikea tunne, koska sen alitajuinen viesti on, että minussa on jotain väärää ja viallista. Häpeä kulkee ajatuksissa läpi elämän ja pahimmillaan rajoittaa toimintaa.

Häpeä lasisesta lapsuudesta voi seurata pitkään aikuisuudessa ja vaikuttaa monin eri tavoin. Se saa tarkkailemaan itseään korostetusti, salaamaan ja välttämään. Häpeä voi näkyä siinä, miten ihminen suhtautuu henkilökohtaisiin piirteisiinsä ja on vuorovaikutuksessa erilaisissa tilanteissa. Joku on voinut rakentaa itselleen miellyttäjän ja auttajan identiteetin, toinen voi suojata tunteitaan hauskuuttajan roolissa. Pahimmillaan häpeä voi myrkyttää mielen ja ohjata käyttäytymään julmasti itseään tai muita kohtaan. Toisaalta se voi myös saada toimimaan oman hyvinvoinnin vahvistamiseksi, kun ihminen pyrkii säilyttämään hallinnan tunteen omasta elämästään. Mitä ajatuksia aihe herättää Sinussa?

Haluaisitko keskustella vertaisten kanssa lasisen lapsuuden aiheuttamasta häpeästä ja sen seurauksista elämääsi?

Vertaisilta voit saada ymmärrystä ja vastakaikua lapsuuden kokemuksillesi ja vaikeille tunteillesi sekä kenties oppia keinoja pärjätä häpeän kanssa ja päästää irti painavasta tunnetaakasta. Tule jakamaan ajatuksesi ja voimaantumaan vertaisten kanssa. Pohditaan asiaa ryhmä-chatissa aikuisten kesken.

Chatissa voidaan keskustella muistakin omaan lasiseen lapsuuteen liittyvistä asioista.

Chat järjestetään ti 19.9 klo 18-20

Salasanamme on tuolloin: Syyskuu

Keskustelu käydään osoitteessa https://lasinenlapsuus.fi/ryhma-chat (toimii vain chatin auki ollessa). Kirjoitettuasi ensimmäisen kommenttisi saat antaa itsellesi nimimerkin. Oikeaa nimeä, kuvaa tai yhteystietoja ei tarvitse antaa.

Keskustelu tapahtuu kirjoittamalla.

Mukana chatissa Lasisen lapsuuden vertaiskeskustelijat Leni ja Suvi. Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikki uudet ja vanhat chattaajat!