Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

03.01.2024 | Blogi

Kannatko mukanasi perhesalaisuutta?

Tuntuuko susta, ettei kenelläkään muulla ikäiselläsi ole samanlaista, alkoholinkatkuista salaisuutta? Jos vastasit kyllä, tämä teksti saattaa olla sua varten.

Perhesalaisuus painaa tuhottoman paljon, ja sen tietää jokainen, jolla on tai on ollut alkoholiriippuvainen vanhempi. Se on kuorma, jonka alle helposti kadottaa itsensä. Perheessä salailu näyttäytyy usein niin, että vanhemman alkoholinkäyttö on asia, jonka kaikki perheessä tiedostavat, mutta josta ei koskaan puhuta. Nuori joutuu usein salaamaan vanhemman juomista kavereiltaan, sukulaisiltaan, koulun aikuisilta.

Nuorelle painavan salaisuuden kanssa eläminen saattaa tarkoittaa sitä, että koulunkäynti takkuaa ja kavereita ei haluta tuoda kotiin. Kotona se voi tarkoittaa jatkuvaa vanhemman mielentilojen tunnustelua, omien tarpeiden sivuuttamista, pettymyksiä toteutumattomien lupausten takia, alkoholiriippuvaisen vanhemman terveydestä murehtimista ja sisaruksista huolehtimista. Se voi myös tarkoittaa yksinäisyyttä ja paljon sisällä myrskyäviä tunteita, kipeitä muistoja ja kateutta ”normaaleja” perheitä kohtaan.

Vaikka vanhemman alkoholinkäyttöä ei joutuisi salailemaan, voi tilanne silti olla raskas. Perheessä, jossa on päihdeongelma, kaikki huomio keskittyy usein siihen perheenjäseneen, jolla ongelma on. Liian usein lapsi tai lapset jäävät yksin kokemuksiensa kanssa. Vanhemman alkoholiriippuvuus vaikuttaa kuitenkin jokaisen perheenjäsenen hyvinvointiin ja käytökseen. Se on koko perheen ongelma, ja jokaisen perheenjäsenen kuuluu saada apua.

Nuorelle vanhemman juomisesta puhuminen saattaa aiheuttaa syyllisyyden tunteita. Ongelmista puhuminen ei kuitenkaan ole perheen tai vanhemman luottamuksen pettämistä, koska kyseessä on myös nuoren oma elämä ja hyvinvointi. Vanhemman liiallinen alkoholinkäyttö ei ole koskaan nuoren syytä, ja siitä saa puhua, vaikka se vaikealta tuntuisikin.

Jos tunnistit itsesi tekstistä, niin muista, et ole yksin. Älä vähättele omia kokemuksiasi vaan hae apua. Sun elämä on tärkeä. Pidä kiinni asioista, joista nautit, juttele luotettavan aikuisen kanssa perhetilanteestasi ja muista mieltäsi painavista asioista.

Me Lasisessa lapsuudessa olemme sua varten, jota tämä koskettaa. Voit saada tukea joko yksilöchatin kautta tai osallistumalla vertaistukitoimintaamme. Päivystämme Sekasin Gaming Discord-serverillä (discord.gg/sekasin) joka toinen perjantai klo 18-19 (seuraavan kerran pe 12.1.24).

Teksti on julkaistu aikaisemmin nuortenlinkki.fi -sivustolla Children of Alcoholics Awareness week -kampanjaviikolla. Kampanjaviikkoa vietettiin viimeksi 13-19.2.2023 ja viikon aiheena oli perhesalaisuus. Suomessa kampanja kantaa ruotsinkielistä nimeä Se Anhörigbarnet! (kts. lisää linkistä). Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lapsista ja nuorista, joiden vanhempi juo liikaa alkoholia.

#COAweek #SeAnhörigbarnet

Julia Kilpelä, Lasinen lapsuus -työntekijä