Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

28.02.2024 | Blogi

Viesti sinulle, joka ajattelet olevasi yksin

Someseuraajamme kirjoitti viestin nuorille, jotka elävät vanhemman alkoholiriippuvuuden varjossa.

”Haluaisin sanoa, että vaikka kotona asiasta ei puhuttaisi, ja vaikka se tuntuisi (kenenkään edes niin sanomatta) jonkinlaiselta salaisuudelta, niin saat puhua asiasta. Vaikka tuntuisi, ettei olisi ketään turvallista aikuista, saat sanoa asiasta opettajalle, koulun terkkarille, opolle, harrastuksen ohjaajalle, kaverin vanhemmalle. Ja kavereille. Ja vaikka sanoisit asiasta esim. jollekin perheenjäsenelle tai sukulaiselle, eikä ”mitään tapahtuisi”, niin saat silti sanoa asiasta jollekin perheen ulkopuoliselle.

Nykyään on netti, netistä löytyy auttavia puhelimia ja chatteja, saat puhua niihin asiasta. Vaikka asia ei tuntuisi isolle, mutta on yhtään epämukava olo, saat puhua asiasta, silloin asia on tarpeeksi iso. Ja vaikka tuntuisi, että muiden mielestä humalassa oleva äiti tai isä tai muu aikuinen on hauska, vaikka he kävisivät töissä ja hoitaisivat ”velvollisuutensa”, vaikka he pitäisivät kulisseja yllä ja asiaa puhumattomana salaisuutena, vaikka he pyytäisivät aamulla anteeksi ja vaikka antaisit anteeksi, vaikka he ostaisivat lahjoja ja hyvittelisivät, silti saat puhua asiasta.

Sinulla on oikeus ja lupa puhua asiasta. Sinulla on oikeus ja lupa tuntea asioita. Sinun tehtävä ei ole suojella vanhempiasi. Se ei ole salaisuus, jota sinun pitää kantaa. Sinun ei tarvitse olla kiltti. Ei tarvitse salata, ei tarvitse piilotella, ei tarvitse pitää kulissia yllä. Ei tarvitse ajatella, ettei oma tilanne ole tarpeeksi paha. Ei tarvitse ajatella ettei saa tuntea ”negatiivisia” tunteita (esim. pelko, viha, suuttumus, ahdistus, suru). Sinun ei tarvitse todellakaan miettiä tai pelätä seurauksia. Sinulla on oikeus ja lupa puhua ja olla ja elää. Et ole vanhempiesi huoltaja, etkä vartija. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi, ja tuntea olosi turvalliseksi. Viimeiseksi haluaisin sanoa, että et ole yksin. Et ole ainoa, joka tuntee näin. Sinua kyllä ymmärretään. Ei ole väärin puhua.

Itse toivon, että joku olisi sanonut jotain itselleni. Että vaikka terkkarin seinällä olisi ollut lappu, jossa sanottaisiin, että saat puhua ihan mistä vaan, jos tuntuu epämukavalle. Että joku olisi kiinnittänyt huomiota myös niihin kiltteihin ja tunnollisiin tyttöihin (lapsiin, nuoriin).”