Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.03.2023

Jojo

Nimimerkki:

Onnekseni omat vanhempani joivat erittäin harvoin ja erittäin maltillisesti. Yksi saunakalja/ siideri silloin tällöin. Äitini ei juuri koskaan. En ole koskaan nähnyt vanhempiani humalassa ja olen jo 24-vuotias. En koskaan kokenut alkoholin negatiivisia vaikutuksia vanhempieni osalta.

Sukulaismies, useinkin kun vierailimme hänen perheensä luona sen sijaan joi sitäkin enemmän. Uudet vuodet ja juhannukset, hän oli aina humalassa. En tiedä miten tämä on vaikuttanut hänen lapsiinsa, jotka olivat myös aina paikalla. Itse kuitenkin koin sen epämiellyttävänä, tuon viinanhajuisen miehen. Nykyään hän on sitä vielä avoimemmin eikä enää edes yritä hillitä juomistaan ja sen vaikutuksia. Toki hänen lapsensakin ovat jo kaikki aikuisia. Tämän miehen osallisuus elämässäni noina parina juhlahetkenä vuodessa ovat kuitenkin vaikuttaneet siihen millainen suhde minulla on alkoholiin, millaisen suhteen haluan pitää alkoholiin. Myös siihen, kuinka haluan alkoholin käytön ja vaikutusten näkyvän omien lasteni kohdalla, sitten kun minulla niitä on.

Haluaisin, että aikuiset miettisivät ensin lasta ja sitten vasta itseään. Suomessa alkoholista on vuosikymmenten saatossa tullut vihollinen. Toivoisin, että maassamme voitaisiin käyttää alkoholia maltillisesti, eivätkä ihmiset joisi humalahakuisesti. En ole sitä mieltä, että lasten vanhempien tulisi olla absolutisteja. Jos me vanhemmat opettaisimme lapsillemme oikeaa alkoholinkäyttöä, ehkä kasvaisi uusi sukupolvi, jolle alkoholi ei olisi enää kirous. Tällä oikealla alkoholinkäytöllä tarkoitan juurikin yhtä saunakaljaa silloin tällöin, lasillista viiniä illallisella tms. Toki toisen vanhemmista täytyy olla aina ajokuntoinen. Lasten kanssa ollessa olisin siis todella varovainen alkoholinkäytön suhteen.

Olen todella onnekas kun tiedän, että vanhempi eivät edelleenkään ota liikaa. Minulle ja sisaruksilleni on aina kerrottu siitä, että vähän voi ottaa, mutta omat rajansa pitää tietää, humalahakuinen juominen ei ole hyvästä. Mielestäni omien vanhempieni suhde alkoholiin on terve ja kunnioittava, mutta he ovat alkoholin herroja eikä toisinpäin. Uskon, että alkoholin suhteen toimii sama sanonta kuin tulen. Se on hyvä renki, mutta huono isäntä. Olen kiitollinen siitä turvallisesta lapsuudesta ja edelleen turvallisesta lapsuudenkodista, joka minulla on. Koti, jossa on hyvä ja turvallinen olla ja siellä ei ole uhkia, vaaratilanteita, eikä minun tarvitse hävetä vanhempiani.