24.07.2023 | Blogi
Milloin saa hakea apua?
Moni nuori pohtii omaa tilannettaan peilaamalla sitä ympäristöönsä. Onko tilanteeni normaali? Onko se epänormaali? Tarvitsenko apua? Saanko hakea apua? Onko tilanteeni tarpeeksi huono vai meneekö jollain vielä huonommin?
Vanhempien tai muiden läheisten aikuisten juomista on monenlaista. Osa juo joka päivä, toiset vain viikonloppuisin. Jotkut aikuiset juovat aina kotona ja toiset vain baarissa. On niitä vanhempia, jotka muuttuvat väkivaltaisiksi humalassa ja niitä, jotka sammuvat kaikessa hiljaisuudessa sohvalle. Monesti arki pyörii normaalisti, mutta vanhemmat tuntuvat vain etäisiltä tai ärtyisiltä. Toisilla riippuvuus on edennyt pitkälle ja lääkäri puhuu alkoholismista, toisilla juominen on satunnaista.
Määritelmä on lopulta aika yksinkertainen. Jos vanhemman juominen mietityttää sinua tai jos se tuntuu sinusta pahalta, se on liikaa.
Lapset ja nuoret myös reagoivat vanhempien juomiseen hyvin eri tavoin. Toiset kääntyvät sisäänpäin, toiset kaipaavat erityisen paljon huomiota. Toiset eivät halua kuullakaan päihteistä, toiset kokeilevat päihteitä unohtaakseen oman pahan olon. Joillain aikuisen juominen heijastuu suoraan turvallisuuden tunteeseen ja joku toinen kärsii vanhemman selittelystä.
Moni toivoisi enemmän kivoja hetkiä vanhemman kanssa yhdessä. Kokemuksia on yhtä paljon kuin meitä ihmisiäkin.
Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus puhua vanhempien juomisesta. Oli kyseessä vanhemman pitkään jatkunut päihderiippuvuus tai sitten kerran vuodessa kotona järjestettävät iloiset, mutta samalla jollain tavalla ahdistavat juhlat. Kyse on sinun hyvinvoinnistasi ja sinä saat vaatia itsellesi parasta. Sinä olet myös oman tilanteesi paras asiantuntija.
Mihin toivoisit apua, millaista apua toivoisit ja minkälaisesta muutoksesta haaveilet?
Kerro se jollekin. Sinäkin saat hakea apua.
Kirjoittajina Lasinen lapsuus-työntekijät
Teksti on julkaistu aikaisemmin lasinenlapsuus.fi-sivustolla.
Tykkää, jaa