Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Oman mielensä vanki

Nimimerkki: ()

Olen nyt 16-vuotias. Isäni juo edelleen, mutta alkoholin käyttö on vähentynyt n.5 vuoden aikana. Palataan ajassa taaksepäin, siihen ikään, kun en käynyt vielä edes eskaria…

Isäni harrastaa jenkkiautoja ja hän on ollut autokerhon jäsenenä. Kerholla oli eräs halli, jossa korjattiin autoja, saunottiin, juotiin ja vietettiin muiden autoharrastajien kanssa aikaa. Kaikki jäsenet olivat miehiä, omistivat jenkkiautoja ja parran. Siellä pidettiin kerhon omia juhlia sekä juhlittiin uutta vuotta. Suurin osa muistoistani kuuluu tuonne autohalliin, siellä minulla oli muutama ikäiseni kaveri. He olivat kerhon jäsenen lapsia, kumpikin.

Eräänä uutena vuotena me mentiin isän, äidin ja kahden isoveljeni kanssa tuonne hallille. Ilta sujui aluksi mukavasti, enhän mä tuolloin vielä mitään ymmärtänyt. Seurasin iltaa sivummalta, istuen mustalla nahkasohvalla himmeässä valossa näiden kahden kaverini kanssa. Miehet menivät saunaan ja sillä välin äitini ja eräs tämän naispuolinen kaveri kaatoivat ison viinapullon lavuaarista alas tai lisäsivät siihen puolet vettä. Tämän jälkeen tulee musta aukko, en siis muista tapahtumia. Seuraava muistikuva on se, kun istun hallin puolella olevalla sohvalla yksin. Isäni takahuoneen puolelta kuuluu riitaisaa melua ja käskyjä lopettaa. Pian huoneesta käytävän puolelle tulee tämä äitini ystävä kyyryssä, sen jälkeen isäni joka lyö naista kummallakin nyrkillä selkään. Pian oma äitini tulee heidän väliin ja yrittää saada isääni rauhoittumaan. Tämän äitini ystävän mies on myös siinä. Katson ihmeissäni näiden aikuisten ihmisten outoa käyttäytymistä ja mietin, mitä he oikein tekevät. Kuitenkin tämä äitini ystävä tulee luokseni itkien, ottaa minut mukaansa ja me menemme ulos katsomaan taivasta, joka on täynnä värejä. Ulkona on paljon ihmisiä.

Mitä vanhemmaksi olen kasvanut, sitä enemmän asia on jäänyt vaivaamaan. Kaiken lisäksi ollessani ensimmäisellä tai toisella luokalla, eräs kaverini sanoo pelkäävänsä mun isää. Tää mun kaveri sanoi, että mun isä on hakannu sen äitiä joskus kauan aikaa sitten. Asia on jäänyt myös vaivaamaan.