Itsetuhoinen käytös
Mitä on itsetuhoisuus?
Itsetuhoisen käytöksen voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. On olemassa suoranaista itsetuhoista käytöstä, mihin kuuluvat toistuvat itsemurha-ajatukset, itsemurhasta puhuminen, itsemurhayritykset ja itsemurha.
Lisäksi on olemassa epäsuoraa itsetuhoista käytöstä, joka on paljon edellistä yleisempää. Sillä tarkoitetaan sitä, että ihminen satuttaa itseään tarkoituksella, mutta ei välttämättä tiedostaen, että mistä se johtuu. Tällainen itsetuhoinen käytös voi ilmetä vaikkapa holtittomana päihteidenkäyttönä ja seksuaalisena toimintana, mutta yksi yleisimmistä itsetuhoisuuden muodoista on viiltely ja muu fyysinen itsensä satuttaminen, kuten itsensä lyöminen.
Itsetuhoisuus keinona selvitä voimakkaasta ahdistuksesta
Itsetuhoinen ihminen ei siis välttämättä halua kuolla tai edes vahingoittaa itseään hengenvaarallisesti. Jotkut haluavat kokeilla sietokykynsä ja kipunsa rajoja ja kokevat aluksi jopa mielihyvän tunteita itsensä vahingoittamisesta. Jonkin ajan päästä he huomaavat, etteivät osaakaan enää lopettaa.
Itsensä satuttaminen ja viiltely ovat aika usein epätoivoisia keinoja selvitä ahdistuksesta, joka taas juontuu siitä, ettei ihmisellä ole muita keinoja tai voimia käsitellä vaikeita tunteita. Aika moni itsetuhoisesti käyttäytyvä, itseään viiltelevä ihminen on kertonut, että fyysinen kipu auttaa hetkellisesti unohtamaan henkisen pahan olon ja hämmennyksen.
Jos joutuu peittämään tunteensa tai ei saa niihin vastakaikua, voivat negatiiviset kokemukset käpertyä sisäänpäin ja purkautua ulos itsetuhoisena käytöksenä. Yksi, muttei ainoa esimerkki voisi olla vaikka se, että vanhemman juomisen takia ei pääse olemaan oma itsensä kotioloissa, jolloin kielteiset tunteet saattavat jäädä jumiin sisälle.
Hae apua itsetuhoisuuteen
Viiltely ei välttämättä näy ulospäin, ja arvet osataankin usein peittää. Itsetuhoinen henkilö voi ihan hyvin olla se koulun suosituin tyyppi, hyvä kuuntelija ja ihana ystävä.
Itsetuhoiseen käytökseen liittyy usein häpeää, oma pakonomainen käytös ja paha olo saattavat nolostuttaa. Näin ei tarvitse olla. Tärkeää on, että jos tällaiset ajatukset pyörivät mielessä, kannattaa hakea apua luotettavalta aikuiselta.
Jos huomaat, että kaverillasi on itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja, kannattaa ottaa asia puheeksi, vaikka se onkin vaikeaa. Riittää että kysyy, että miten menee ja tarjoutuu vaikkapa lähtemään tueksi terkkarille. Yksin ei ole syytä jäädä tämänkään asian kanssa.
Ota yhteyttä meihin Lasisen lapsuuden chatissa tai neuvontapalvelussa, niin autamme sinua asiassa eteenpäin!
Lasinen lapsuus -työntekijät
Tykkää, jaa