Usein kysyttyä
Näitä kysymyksiä meiltä kysytään usein.
Mistä tiedän, että vanhempani juo liikaa?
Tärkeää on sinun oma kokemuksesi. Miten itse koet sen, että vanhempi juo alkoholia?
Vaikka määrät olisivat vähäisiä, sinulle voi tulla epämiellyttävä olo siitä, kun äiti tai isä ottaa oluen tai lasillisen viiniä. Moni nuori kertoo pelkäävänsä, että vanhemman juominen menee liialliseksi yhden tai kahden alkoholiannoksen jälkeen. Jos vanhemman juominen ahdistaa tai pelottaa sinua, siitä kannattaa puhua joko suoraan vanhemman kanssa tai yksilöchatissa.
Kuka voi auttaa minua?
Yleensä vaikeistakin asioista puhuminen jonkun kanssa auttaa. Välillä on hyvä jakaa ja pohtia asioita ystävien kanssa, ja onkin kullanarvoista omistaa luotettavia ystäviä. Joskus pohdiskelussa ja tilanteessa eteenpäin auttaa parhaiten luotettava aikuinen, jolla voi olla myös enemmän tietoa siitä, miten tilannetta voisi muuttaa ja helpottaa.
Apu voi löytyä lähempää kuin arvaatkaan. Keitä perheeseesi ja lähipiiriisi kuuluu? Mummin tai kummin kanssa ei välttämättä tule nähtyä tai juteltua puhelimessa usein, mutta sukulaiset auttavat mielellään silloin kun on pulmia, ja jakavat ilonaiheet silloin, kun sellaisia on.
Joillakin aikuisilla elämässäsi on työnsä puolesta velvollisuus auttaa sinua. Tällaisia aikuisia ovat mm. opettaja, terveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi, sosiaalityöntekijä, nuoriso-ohjaaja, seurakunnan työntekijät tai poliisi.
Miksi vanhemman juomisesta puhuminen on tärkeää?
Vanhemman haitallinen alkoholinkäyttö on usein vaiettu asia perheen sisällä. Siitä ei puhuta perheenjäsenten kesken, eikä varsinkaan perheen ulkopuolella. Salailu aiheuttaa erillisyyden ja yksinäisyyden tunteita, sekä juojalle itselleen että perheenjäsenille. Oma olo voi helpottua merkittävästi kun saa kerrottua omista ajatuksistaan ja tuntemuksistaan jollekin. Möykky sisällä pienenee ja avun saaminenkin on mahdollista, kun sitä uskaltaa pyytää. Parhaimmassa tapauksessa löydät muita ikäisiäsi samaa kokeneita, esimerkiksi vertaistukiryhmästä.
Omista tunteista ja ajatuksista kertominen ei ole helppoa, varsinkaan jos kyseessä ovat hämmentävät ja vaikeat asiat. Tilanteen voi tehdä entistä hankalammaksi se, jos olet aiemmin joutunut pettymään omiin vanhempiisi tai muihin läheisiin, kun olet yrittänyt puhua heille vaikkapa juomisesta. Kertominen vaatii aina rohkeutta, mutta usein se on myös alku myönteiselle muutokselle. Muista, ettei puhumisessa ole mitään noloa tai väärää. Kaikki me tarvitsemme joskus tukea ja puhumalla voit sitä saada.
Kuinka Lasinen lapsuus voi auttaa minua?
Aikuisten päihteidenkäyttö voi joskus olla sellaista, että se huolestuttaa tai ahdistaa. Aikuisten juomisesta saa onneksi puhua. Lasisessa lapsuudessa voit:
· varata ajan yksilöchattiin, jolloin voit jutella luotettavan aikuisen kanssa
· osallistua ryhmächattiin, joita järjestetään joskus myös yhdessä Nuortenlinkin kanssa
· tavata muita samassa tilanteessa olevia nuoria osallistumalla ammattilaisten ohjaamiin nettiryhmiin
· lähettää kysymyksen neuvontapalvelun kautta, johon pyrimme vastaamaan 4 arkipäivän sisällä.
Kuinka tietojani käytetään?
Voit lukea Lasisen lapsuuden sivuja vapaasti ilman kirjautumista. Pyydämme sinua kirjautumaan eli luomaan itsellesi nimimerkin, jos haluat liittyä ohjattuun nettiryhmään, joka kokoontuu keskustelufoorumilla. Nimimerkkiä luodessasi sinun tulee antaa vain sähköpostiosoitteesi, jota kautta voimme lähettää sinulle muistutusviestin vaikkapa ryhmän alkamisesta. Muiden tietojen, kuten postinumeron tai sukupuolen, antaminen on vapaaehtoista. Emme käytä sähköpostiosoitettasi markkinointiin.
Huomaathan, että meitä sitoo samat lait ja periaatteet kuin muitakin lasten ja nuorten parissa työskenteleviä. Tämä tarkoittaa, että meillä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos meillä herää huoli lapsesta tai nuoresta (LsL §25). Pyrimme aina tekemään tämän yhteistyössä nuoren itsensä kanssa.
Entä jos tarvitsen apua nyt?
Jos sinulla on hätätilanne ja olet välittömästi avun tarpeessa, soita hätänumeroon 112.
Mistä apua? -sivulle olemme koonneet myös muita palveluita, joiden puoleen voi kääntyä, jos tilanne on ikävä juuri tällä hetkellä. Lasisessa lapsuudessa ei valitettavasti ole päivystävää aikuista paikalla.
Voitteko auttaa vanhempiani lopettamaan juomisen?
Valitettavasti emme me, etkä sinä voi saada vanhempaasi lopettamaan. Hänen täytyy tehdä se päätös itse.
Voit kuitenkin auttaa itseäsi esimerkiksi lukemalla Lasisen lapsuuden sivuilta löytyviä tietoartikkeleita. Me autamme sinua voimaan paremmin kun itse olet siihen valmis, eli varaat ajan yksilöchattiin, kirjoitat neuvontapalveluun tai osallistut nettiryhmään.
Mitä on resilienssi?
Resilienssi on kykyä selviytyä elämässä vaikeuksista tai ongelmista. Omaa resilienssiä pystyy kehittämään.
Parhaiten se tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa. Siksi vaikeista ja häpeällisisistäkin asioista puhuminen on tärkeää.
Resilienssiä voi vahvistaa taidoilla, joita jokainen pystyy harjoittamaan. Näitä voivat olla esimerkiksi ongelmanratkaisukyky, joustavuus, itsesäätelykyky ja optimismi. Itsestä huolehtiminen on tärkeää omien voimavarojen kasvattamisessa.
Lapsella ja nuorella on oikeus kasvaa turvallisessa kasvuympäristössä. Kuitenkin monet ihmiset kokevat elämässään ikäviä asioita, vaikka niitä ei toivoisi kenellekään. Toisten ihmisten selviytymiskokemusten kautta on mahdollista oppia monia tärkeitä asioita, siksi tarinoita kannattaa jakaa ja kuunnella. Omana vaikeana hetkenä muiden selviämistarinoista voi syntyä tunne, että kun muut selviävät, niin itsekin selviän.
Vaikeissa tilanteissa kannattaa panostaa myönteisiin tunteisiin, koska ne auttavat toimimaan, avaamaan ajatuksia ja saamaan apua. Usko omaan selviytymiseen voi vahvistua yhdessä toisten samaa läpi käyvien kanssa. Hyvä resilienssi suojaa trauman vaikutuksilta, ja sen avulla voi elää hyvää elämää vastoinkäymisistä huolimatta.
En asu juovan vanhempani kanssa, voinko silti hakea apua?
Tottakai! Lasisen lapsuuden tieto- ja tukipalvelut voivat olla sinulle hyödyllisiä tilanteesta huolimatta. Vaikka et asu juovan vanhemman kanssa, ei se tarkoita, etteikö sillä voisi olla ikäviä vaikutuksia elämääsi.
Vanhempani ei juo enää, voinko silti hakea apua?
Tottakai! On hyvä uutinen, jos vanhempasi on lopettanut päihteidenkäytön. Sinulla voi olla silti huolia ja kysymyksiä. Tilanne ei välttämättä muutu hetkessä paremmaksi. Voi olla, että juomisesta aiheutuneet tapahtumat painavat vielä mieltäsi ja silloin ajatuksia on hyvä purkaa jonkun kanssa.
Tykkää, jaa