Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Kokijasta kokemusasiantuntijaksi 

Olen toiminut nyt puolitoista vuotta kokemusasiantuntijana. Olen parhaillaan käymässä virallista koulutusta, jonka jälkeen saan vapaasti toimia kokemusasiantuntijana ja mahdollisesti myös tehdä sitä sivutyökseni. En kuitenkaan alunperin lähtenyt hommaan rahan takia. Miksi sitten? Sitä yritän nyt siirtää tämän tekstin muodossa teille. 

Olen ollut koko ikäni lastensuojelun asiakas ja toiminkin omassa kaupungissani nuorten kehittäjäryhmässä, jonka tarkoituksena on ajaa nuorten ääntä kokemusten pohjalta eteenpäin. Ollaan puhuttu päättäjille, presidentille, ammattilaisille, opiskelijoille, kaikille jotka haluaa meitä kuulla. Olen itse myös henkilökohtaisesti käynyt puhumassa kokemuksistani päihteitä käyttävien vanhempien lapsena. 

Meille nuorille, jotka kokemuspohjalta haluavat kehittää lastensuojelua tai vaikuttaa aloilla toimiviin ihmisiin, meillä on hirveän kova halu välittää viestiä eteenpäin. Hei me ollaan olemassa, tätä me ollaan koettu, nämä asiat ei toimineet ja me halutaan korjata ne. Me halutaan että nykyisillä ja tulevilla ihmisillä on paremmat kokemukset kuin meillä. Tää ei tarkota että mulla esimerkiksi ois ollut kaikki ihan päin honkia, mutta kun kyseessä on näin vakavat ja raskaat asiat joiden kanssa nuoret ja lapsetkin joutuvat painimaan, haluaisin että kaikki voisivat oppia virheistä ja yhdessä muokata vaikka lastensuojelua niin että asiat menevät kokoajan parempaan suuntaan. 

Minulle on hyvin tärkeää, että voin tukea niitä nuoria, jotka tällä hetkellä painivat samojen asioiden kanssa kuin minä itse nuorempana. Haluan olla vertaistukena, kertoa ja näyttää että vaikka ongelmaisessa perheessä kasvaminen on kipeää ja hankalaa, siitä selviää. Joku päivä sitä huomaa, että on päässyt jaloilleen ja pystyy käsittelemään niitä asioita. Itselleni tärkeäksi on asioiden käsittelyn jälkeen noussut se että tarjoan omille tuleville lapsilleni parhaan mahdollisen kodin ja opiskelen alalle, jossa voin tukea nuoria jotka ovat kokeneet samoja kipeitä asioita. Haluan auttaa, haluan näyttää että suosta voi nousta. Ottaa kädestä ja valaista polkua. Hei, me selvitään tästä. 

  

Oniisan 

Kirjoittaja on vanhempien juomisesta selviytynyt nuori, joka osallistui Varjomaailman nettiryhmiin nimellä Oniisan.  

julkaistu Varjomaailmassa 5.3.2018