Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Neuvoja muun tuen hakemiseen

Ammattilaisten avun puoleen kääntymisen kynnystä ei kannata pitää liian korkealla. Se, että hakee apua, ei ole luovuttamista, eikä tarkoita, ettei pärjää riittävän hyvin, vaan avun hakeminen ja vastaanottaminen on vahvuutta. Jos mietit, tarvitsisitko apua, todennäköisesti siitä hyötyisit.

Ammattilaisen tukea voi hakea monesta eri paikasta. Omalta terveysasemalta, työterveyshuollosta tai opiskelijaterveydenhoidosta voi varata itselleen ajan lääkärille, jonka kanssa voi yhdessä miettiä, miten edetään. Tarvittaessa omalääkäri voi kirjoittaa lähetteen esimerkiksi psykiatrian poliklinikalle, josta saa apua jaksamisen ja mielenterveyden ongelmiin.

Terveyskeskuksissa, työterveysasemilla, neuvoloissa sekä kouluissa toimii myös psykologeja, joilta saa yksilöllistä apua menneisyyden asioiden läpikäyntiin. Joissain terveyskeskuksissa on myös päihde- ja mielenterveysasioihin erikoistuneita sairaanhoitajia, joille voi myös varata ajan. 

Sosiaalitoimistojen tai -asemien sosiaalityöntekijät ovat kaikkia ihmisiä varten. He ovat laaja-alaisia ammattilaisia, jotka pystyvät tukemaan erilaisissa elämän vaikeuksissa sekä ohjaamaan parhaan avun luokse. He tuntevat kunnan palvelut ja voivat auttaa puhumaan avun saamisen puolesta. Ei tarvitse olla rahahuolia, että saa mennä sosiaalityöntekijän puheille.

Joskus asioiden läpikäyntiin tarvitaan pidempiaikaista ammattilaisen tukea ja siihen meillä on olemassa myös terapiaa. Kelan osittain kustantamaan terapiaa varten tarvitaan psykiatrian erikoislääkärin puoltolausunto. Omakustanteisesti terapiaan voi toki hakeutua suoraan ilman lääkärin lähetettä. Lisätietoa terapiasta ja siihen hakeutumisesta löydät Kelan verkkosivuilta.

Nettiterapiat ovat verkossa toimivia terapiaohjelmia. Nettiterapiassa pureudutaan mielenterveyden ongelmiin tunnistamalla haitallisia ajatuksia ja opettelemalla uusia toimintatapoja. Asiakkaan itsenäistä työskentelyä ohjaa nettiterapeutti. Nettiterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä ja se on asiakkaalle ilmaista. Lähetteen voi kirjoittaa niin julkisen kuin yksityisen tahon lääkäri. Lisätietoja Mielenterveystalosta.

A-klinikat palvelevat erilaisista päihde- ja muista riippuvuusongelmista kärsiviä sekä heidän läheisiään. Hoitotavoitteet sekä hoito- ja työskentelytavat ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat asiakkaan elämäntilanteen, ongelmien, tarpeiden ja voimavarojen mukaan. Hoito on luottamuksellista, ja käynnit klinikalla ovat asiakkaalle maksuttomia. A-klinikalle ei tarvita lähetettä, vaan ajan voi varata itse. Useilla klinikoilla on myös päivystysaika, jolloin hoitoon voi tulla ilman ajanvarausta. 

Mielenterveystalosta löydät kattavasti tietoa, omahoito-ohjelmia, oppaita, oirenavigaattoreita sekä palveluhakuja mielen hyvinvoinnin tueksi. Myös Mielenterveysseuran tukea ja apua -osiosta lyödät tietoa ja tukea mielenterveyden ongelmiin ja avun hakemiseen.

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry tarjoaa vertaistukea ja keskusteluapua äideille, jotka ovat sairastuneet raskauden aikaiseen / synnytyksen jälkeiseen masennukseen tai vauva-ajan psykoosiin. Vertaistukea on saatavilla Äimän vertaistukiryhmissä, chateissa, vertaistukipuhelimen kautta, tukiäititapaamisissa ja erilaisissa tapahtumissa. Tukea saadakseen ei tarvitse diagnoosia vaan riittää, että koet itsesi uupuneeksi, alakuloiseksi tai masentuneeksi.