Lahjoita
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Echo

Echo Training -mallin mukaisesti aikuinen voi tukea traumainformoidusti lasta arkisissa tilanteissa esimerkiksi koulupäivän aikana. Mallin käyttäminen ei vaadi erityistaitoja ja se sopii kaikille lapsille, oli heillä traumaattisia kokemuksia tai ei.

1. Luo turvallisuuden kokemus lapselle ja itselle

Mikäli lapsi ei ole optimaalisessa vireystilassa, niin hän ei ole myöskään kykenevä oppimaan. Lapsen oma ajatus, mikä lisää juuri hänen turvallisuuden tunnettaan, huomioidaan. Hyvin tärkeä osa arkipäivän turvallisuuden rakentamista on se, että kohdataan lapsi myötätuntoisesti. Olennaista on se, että lapselle syntyy kokemus asioiden vaikuttamisen mahdollisuudesta. Lapsen turvallisuuden tunnetta voidaan vahvistaa esimerkiksi turvapesä -pehmolelun, peiton, hupparin tai kännykän avulla.

2. Autetaan säätelemään autonomista hermostoa

Keinoja tähän voivat olla esimerkiksi rauhoittavat ja aktivoivat tauko- ja välituntiaktiviteetit. Liikkumista ja rentoutumista sisältävillä opetusmenetelmillä voidaan säädellä omaa ja lapsen hermostoa. Myös tilan järjestäminen tarpeen mukaisesti yksilö- ja ryhmätyöskentelyyn voi toimia hermoston säätelyn keinona. Erityisen tärkeää on lapsen kulloisenkin tilan hyväksyminen ja hyväksynnän ilmaiseminen. Aikuisen tulee pitää huolta omasta kyvystä säädellä myös omaa vireystilaan ja omia tunnetiloja.

3. Luodaan yhteys

Traumaattinen kokemus katkaisee yhteyksiä ihmisen sisällä ja myös rikkoo yhteyksiä muihin ihmisiin. Myötätuntoisten kohtaamisten avulla voidaan pyrkiä luomaan yhteyden kokemuksia, vaikka tilanteet ja toisistamme saatu tiedon määrä vaihtelevat. Merkityksellistä on se, että pystymme kuulemaan oman kokemuksemme ja tiedostamaan sen erillisyyden toisen kokemuksesta. Näin voimme kuulla toisen kokemuksen omana kokonaisuutenaan ja luoda häneen hoivaavaa yhteyttä.

4. Autetaan eheän narratiivin rakentamisessa

Trauma pirstoo ihmisen sisäisiä kertomuksia, narratiiveja. Ihmisen sisäisessä tarinassa hänen elämäntapahtumiinsa liittyvät muistikuvat ja tunteet eivät välttämättä yhdisty toisiinsa. Erilaisten pelkojen ja reaktioiden takia elämä voi tuntua kaaottiselta, ja tämä estää ihmistä kokemasta elämän mielekkyyttä. Hyvin tärkeää on tiedostaa se, että rutiinit ja rituaalit tuovat turvaa sekä auttavat ihmistä jäsentämään elämäänsä.

5. Luotetaan yhdessä tekemisen voimaan

Trauma usein riistää ihmiseltä luottamuksen siihen, että tämä voisi itse säädellä elämäänsä, päättää asioistaan tai edes kertoa, mitä mieltä hän todella on. Voimauttavia kokemuksia voi syntyä vaikkapa mielipiteiden tasapuolisesta kuulemisesta sekä vaikuttamismahdollisuuksien tarjoamisesta ihmistä itseään koskevissa asioissa. Näe kunkin lapsen vahvuudet ja tee ne näkyviksi.

6. Edistetään sosiaaliemotionaalisia taitoja ja resilienssiä

Mikäli ihmisen energia ja elinvoima kuluvat selviytymiseen, niin ei sosioemotionaalisten taitojen oppimiselle välttämättä jää tilaa. Ihmissuhteisiin liittyvien taitojen oppiminen edellyttää myötätuntoisia kohtaamisia. Resilienssi voidaan liittää syvään luottamukseen: jos pystymme omassa yhteisössämme näkemään jokaisen ihmisen rakastamisen arvoisena, viestimään tämän hänelle omalla toiminnallamme ja sitä kautta ylläpitämään toivoa hänen puolestaan, tuemme tuota ihmistä löytämään hyvän ja vakauden itsessään.

7. Aktivoidaan jälkitraumaattista kasvua

Ihmisen traumaattisesta kokemuksesta toipuminen johtaa henkisiin muutoksiin ja myös uusien merkitysten muodostumiseen. Echo Training mallissa trauman jälkeistä kasvua edistäviksi kyvyiksi mainitaan ongelmien ratkaiseminen, suunnitteleminen, keskittymisen ylläpitäminen epämukavuudesta huolimatta, itsehillintä ja avun etsiminen, joiden kehittämisessä eri ammattiryhmien edustajat voivat asiakkaitaan tukea.

Lue lisää

www.echotraining.org/trauma-informed-support-for-children/

Anna arvio sisällöstä

Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Lisäsikö tämä sivu tietoasi?
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon